The face of attention and action: the nursing home department

Er mag tot minimaal 1 juni niemand op bezoek komen in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Die maatregel treft ook afdeling Vollenhove van verpleeghuis Warande Heerewegen in Zeist. Daar werkt onder andere Martine Oosterveen, medewerker Cultuur en Welzijn. Wat doen ze nu extra op de afdeling om het toch nog een beetje prettig te maken voor de bewoners?

Martine Oosterveen

Pancake day
Martine: “It is very sad that people are now without visitors. One of our residents even said she saw it as a punishment. That touches you. Despite everything, we try to make something beautiful of the day. Because we can no longer organize central activities, we do everything on a small scale. For example, today (March 20) we did not celebrate National Pancake Day with children from the neighboring primary school with all departments together, but only with the residents here on the first floor. Fortunately, there was plenty of fun.

A resident wants another tasty pancake
(photo with permission)

We also have a Tovertafel and a SilverFit AloisThese are 2 of the total 7 experience devices, which rotate every 2 weeks through the departments. Our residents enjoy playing with it. The planters in the hallway are completely new. They don’t contain plants, but all kinds of balls, bugs, patches and other things that people can collect and mess with. That is now extra distracting.

Communication
We proberen met de verpleging en de andere medewerkers ook extra tijd te besteden aan een praatje of een kopje koffie met afzonderlijke bewoners. Want die persoonlijke aandacht missen ze nu echt, nu ze geen bezoek meer mogen hebben en ook de bezoekvrijwilligers niet mogen komen. Wie wil, kan op afspraak videobellen via Skype. Het is echt ontroerend en waardevol. En ook wel grappig om te zien hoe mensen moeten leren omgaan met het beeld van hun dierbare op een scherm. Gisteren troostte ik een bewoner tijdens een skypegesprek. Ik kan dat gelukkig doen. Daarna was zij nog lang vrolijk van het skypegesprek. Deze communicatiemiddelen zijn zo belangrijk nu. Ik ben blij dat wij ze hebben. We hebben sinds een paar dagen ook een Praatplek. Door het raam naast de voordeur van het huis kunnen mensen op afspraak met behulp van een babyfoon met terugspreekfunctie bijpraten en elkaar even zien.

The "grab bins" in the hallway

Initiatives
And do you know what's nice? The initiatives of children of people who live here. Someone sends a package with beans, cotton balls, a watering can, etc., so that we can sow beans together in our windowsill. Another sends out craft supplies and the volunteer who comes to cook here regularly, but who is not allowed to do so now, brings homemade meatballs (safely via the reception). Things like that make up for the day, for us and for the residents.

How can you help? How can you help? Do you have a neighbor in a nursing or care home? Ask if you can help remotely. Do they need anything? Can you (video) call someone who misses a chat? Can you send a card or package to someone?

Will you share your action with #actfutureproofThen we can increase the ripple!!

Leave a Reply