Ons leitmotiv

In februari 2017 werd Fay geboren. Fay was, zoals zoveel in het leven, nogal onverwacht. En ze is fantastisch. Ze is inmiddels vier en levert een grote bijdrage aan onze organisatie, want Fay is ons leitmotiv. Ze laat ons zien dat dingen anders kunnen. Dat dingen anders moeten. Dat er altijd een ander perspectief is. Als consument, als bestuurder, als buurvrouw, als politicus, als land, als overheid, als … eigenlijk de hele wereld.

Flash forward

Even dromen. Het is 2030. Fay is 13. We hebben samen de Sustainable Development Goals gerealiseerd. Jouw en onze acties hebben levensreddende vruchten afgeworpen. Fay kijkt rond in een wereld die er evenwichtiger, gezonder en kleurrijker uitziet dan pakweg 10 jaar eerder.

Nu. Anders

Er is genoeg te doen. Het gaat steeds beter met de gemiddelde welvaart. En toch blijft een groep structureel achter. We hebben het probleem van de ozonlaag opgelost (wist je dat trouwens?). Nu CO2 en biodiversiteit. De emancipatie tussen man en vrouw komt steeds meer in balans (fijn als je ook even de salarissen gelijk trekt), nu diversiteit. Internet en sociale media brengt ontzettend veel goeds en vraagt om andere regels om de darkside te beperken. De gezondheidszorg is beter dan ooit, tegelijk leven beloning, betaalbaarheid en maakbaarheid op steeds meer gespannen voet. Willen we niet uit de bocht vliegen, dan moeten we iets doen. Nu. En anders.

Die andere perspectieven en richtingaanwijzers voor een nieuwe route zijn volop beschikbaar. Bijvoorbeeld van UN Global Compact. Zij hebben een complete academy, waar je alle informatie vindt die je maar kunt wensen, over de zeventien SDGs en de tien principes van de UN.

En wij dan?

Wat hebben wij dan gedaan? En we zijn er vrij zeker van dat Fay ons zal vragen: “Wat hebben jullie eigenlijk gedaan om een verschil te maken?” We zullen haar dan vertellen dat we een groot verschil hebben gemaakt. Dat we veranderd hebben wat we konden. In onze eigen organisatie en daarbuiten. Met alle energie die we in ons hadden. Dat we mensen hebben geïnspireerd. Dat we verhalen schreven, concepten bedachten, strategieën ontwikkelden die morgen een beetje beter maakten dan vandaag. We zullen Fay vertellen dat we het hebben geprobeerd, met alles wat we hadden. En het mooie is: wij zijn lang niet de enigen met dat antwoord.

2030 is gisteren

Jij hebt ook een Fay. Of Hamid. Of George, Of Milly. Of Anna. Of 26xni. Wat ons erg helpt om koers te houden, is nadenken over het antwoord op de vraag die straks komt: “Wat hebben jullie eigenlijk gedaan …?” Het antwoord komt niet over 8 jaar en 5 weken, het komt vandaag. Zullen we?

 

 

 

Geef een reactie

nl_NLDutch