Een ode aan onze overheid

Met grote regelmaat doen we onderzoek naar het maatschappelijk sentiment in Nederland en Europa. Een van de zaken die daarbij opvallen, is dat de overheid steeds vaker de zwarte piet krijgt. De overheid als veroorzaker van problemen, als kwade genius achter allerlei complotten, als gebrekkige uitvoeringsorganisatie. Een voor ons onverwacht voorbeeld hiervan kwam begin september voorbij uit de mond van minister en lijsttrekker Sigrid Kaag. In een toespraak haalde zij een topambtenaar aan die zichzelf de vraag stelde of de overheid de afgelopen twintig jaar nog iets groots tot stand heeft gebracht. “Hoe graag hij ook ongelijk zou hebben; hij kon niets verzinnen. Ik ook niet. Hoelang ik erover nadenk,” zei Kaag. 

Wil jij bij de Belastingdienst werken?

De kans bestaat dat de enorme problemen met bijvoorbeeld de Toeslagenaffaire hier een dramatisch effect hebben. Tegelijk: als we die problemen analyseren, ligt de schuld dan bij de Belastingdienst als uitvoerder of bij de politiek, die willens en wetens opdracht heeft gegeven voor dit beleid? Wat we zeker weten is dat ongenuanceerd kritiek leveren op een organisatie die zichzelf niet kan verdedigen én zelf niet mag besluiten, vanzelf een zwaar getraumatiseerde cultuur oplevert waarin niemand meer wil werken. Want zeg eens eerlijk: zou jij bij de Belastingdienst willen werken? Hetzelfde geldt voor het dramatisch tekortschieten op duurzaamheid. Wat is oorzaak en wat is gevolg?

De hele wereld roemt onze overheid. Nu wijzelf nog. 

Net zo schokkend is de stelling dat de overheid de afgelopen twintig jaar niets groots tot stand heeft gebracht. Afgelopen weken stond Limburg onder water. Waar. Vandaag op de voorpagina van de internationale editie van de New York Times stond als hoofdartikel ‘To Avoid River Flooding, Go With the Flow, the Dutch Say’. De strekking van dat verhaal: tijdens de recente watersnoodramp is in Nederland geen enkele dode gevallen, hoewel wij meer water te verwerken kregen dan alle ons omringende landen. Steden als Venlo en Roermond zijn niet ondergelopen. Allemaal vanwege een excellent watermanagement en het project Ruimte voor de rivier. Van de overheid. Wereldwijd worden we erom geroemd. Nu Nederland zelf nog. 

We zijn onderweg om het meest sportieve land ter wereld te worden

Er zijn natuurlijk ontzettend veel meer voorbeelden. Onze overheid is er mede verantwoordelijk voor dat we in een van de gelukkigste landen ter wereld wonen. We hebben een zorg-, onderwijs- en pensioensysteem die alle drie tot de beste van de wereld behoren. Een ander voorbeeld van een Grootse Prestatie: afgelopen weken hebben we weer mogen genieten van fantastische sport. We werden – als klein kikkerlandje – zevende op de Olympische Spelen. En op de Paralympische Spelen zelfs vijfde. Hoe bizar goed is dat? Behalve de medailles leverde de sport ook prachtige verhalen op. Epke liet zien hoe je kan doorgaan tot het klaar is. Kan je je nog de enorme tegenslag herinneren aan het begin van de Spelen, toen alles leek fout te gaan? En wat dacht je van het verhaal van Sifan Hassan? Van Niels Vink, die in 2012 in Londen geïnspireerd werd om te gaan sporten en nu goud en brons heeft gehaald met rolstoeltennis? 

De overheid als stille kracht

Die verhalen en prestaties hebben we natuurlijk aan de sporters en hun trainers te danken. Aan de supporters en vrijwilligers. Aan een verenigingscultuur die in onze genen zit. Aan de bonden. Aan kleine en grote sponsors. En gelukkig staan we daar ook steeds vaker bij stil. Waar we we minder vaak bij stilstaan, is het feit dat de Nederlandse sport een ongelooflijk goede partner heeft aan de overheid. Lokale, regionale en landelijke overheden die al decennialang een enorme bijdrage leveren aan misschien wel het mooiste sportklimaat ter wereld. 

Dus: de volgende keer dat iemand vraagt ‘geef dan eens één voorbeeld van iets groots dat de overheid de afgelopen twintig jaar tot stand heeft gebracht?’, ligt het antwoord voor de hand: ‘dat we tot de tien beste sportlanden ter wereld horen’. Dat is geen toeval, dat is beleid. VWS en alle andere ambtenaren die zich al decennia voor sport sterk maken: dank jullie wel. Jullie zijn helden. Jullie maken het mogelijk dat we zoveel met sport winnen. Dankzij jullie support kunnen we samen het sportiefste land ter wereld worden. Zullen we? 

Bronnen

World Happiness Report: Happiness, trust, and deaths under COVID-19

Kaag voelt zich bedrogen door Rutte

To Avoid River Flooding, Go With the Flow, the Dutch Say

We winnen veel met sport

De bijzondere verhalen achter de 36 Nederlandse medailles

Nog éven nagenieten: dit zijn de meest opvallende momenten van Tokio 2020 

Tweet over Niels Vink 

Geef een reactie

nl_NLDutch