Een ode aan onze overheid

Met grote regelmaat doen we onderzoek naar het maatschappelijk sentiment in Nederland en Europa. Een van de zaken die daarbij opvallen, is dat steeds vaker de overheid de zwarte piet krijgt. De overheid als veroorzaker van problemen, als kwade genius achter allerlei complotten, als gebrekkige uitvoeringsorganisatie. Een voor ons onverwacht voorbeeld hiervan kwam begin september voorbij, uit de mond van minister en lijsttrekker Sigrid Kaag. In een toespraak haalde zij een topambtenaar aan die zichzelf de vraag stelde of de overheid de afgelopen twintig jaar nog iets groots tot stand heeft gebracht. “Hoe graag hij ook ongelijk zou hebben; hij kon niets verzinnen. Ik ook niet. Hoelang ik erover nadenk”, zei Kaag. 

Wil jij bij de belastingdienst werken?

De kans bestaat dat de enorme problemen met bijvoorbeeld de toeslagenaffaire hier een dramatisch effect heeft. Tegelijk: als we de analyse maken van die problemen, ligt de schuld dan bij de belastingdienst als uitvoerder, of bij de politiek die willens en wetens opdracht heeft gegeven voor dit beleid? Wat we wel zeker weten is dat door ongenuanceerd kritiek uit te oefenen op een organisatie die zichzelf niet kan verdedigen én zelf niet mag besluiten, vanzelf een zwaar getraumatiseerde cultuur oplevert waar niemand meer wil werken. Want zeg eens eerlijk: zou jij bij de belastingdienst willen werken? Hetzelfde geldt voor het dramatisch tekortschieten op duurzaamheid. Wat is oorzaak en wat is gevolg?

De hele wereld roemt onze overheid. Nu wijzelf nog. 

Net zo schokkend is de stelling dat de overheid de afgelopen twintig jaar niets groots tot stand heeft gebracht. Afgelopen weken stond Limburg onder water. Waar. Vandaag op de voorpagina van de internationale editie van de New York Times stond als hoofdartikel “To Avoid River Flooding, Go With the Flow, the Dutch Say”. De strekking van dat verhaal: tijdens de recente watersnoodramp is in Nederland geen enkele dode gevallen, hoewel wij meer water te verwerken kregen dan alle ons omringende landen. Steden als Venlo en Roermond zijn niet ondergelopen. Allemaal vanwege een excellent goed watermanagement en het project ‘ruimte voor de rivier’. Van de overheid. Wereldwijd worden we er om geroemd. Nu Nederland zelf nog. 

We zijn onderweg naar het meest sportieve land ter wereld

Er zijn natuurlijk ontzettend veel meer voorbeelden. Onze overheid is er mede verantwoordelijk voor dat we in één van de meest gelukkige landen ter wereld wonen. We hebben een zorg-, onderwijs- en pensioensysteem die alle drie tot de beste van de wereld behoren. Een ander voorbeeld van een Grootse Prestatie: afgelopen weken hebben we weer mogen genieten van fantastische sport. We werden, als klein kikkerlandje, zevende op de Olympische Spelen. En op de Paralympische Spelen zelfs vijfde. Hoe bizar goed is dat? Behalve de medailles leverde sport ook prachtige verhalen. Epke liet zien hoe je door kan gaan tot het klaar is. Kan je je nog de enorme tegenslag herinneren aan het begin van de spelen, toen alles leek fout te gaan? En wat dacht je van het verhaal van Sifan Hassan? Van Niels Vink, die in 2012 geïnspireerd werd in Londen om te gaan sporten en nu goud en brons heeft gehaald met rolstoeltennis? 

De overheid als stille kracht

Die verhalen en prestaties hebben we natuurlijk aan de sporters en hun trainers te danken. Aan de supporters en vrijwilligers. Aan een verenigingscultuur die in onze genen zit. Aan de bonden. Aan kleine en grote sponsors. En gelukkig staan we daar ook steeds vaker bij stil. Waar we we minder vaak bij stil staan, is het feit dat de Nederlandse sport een ongelooflijk goede partner heeft aan de overheid. Lokale, regionale en landelijke overheden die al decennialang een enorme bijdrage leveren aan misschien wel het mooiste sportklimaat ter wereld. 

Dus de volgende keer dat iemand vraagt “geef dan eens één voorbeeld van iets groots dat de overheid de afgelopen twintig jaar tot stand heeft gebracht?”, dan ligt het antwoord voor de hand: “dat we tot de tien beste sportlanden ter wereld horen”. Dat is geen toeval, dat is beleid. VWS en alle andere ambtenaren die zich al decennia voor sport sterk maken: dank jullie wel. Jullie zijn helden. Jullie maken het mogelijk dat we zoveel met sport winnen. Dankzij jullie support kunnen we samen het sportiefste land ter wereld worden. Zullen we? 

bronnen:

https://worldhappiness.report/ed/2021/happiness-trust-and-deaths-under-covid-19/ 

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/kaag-voelt-zich-bedrogen-door-rutte

https://www.nytimes.com/2021/09/07/world/europe/dutch-rivers-flood-control.html?searchResultPosition=1

https://nocnsf.nl/we-winnen-veel-met-sport  

https://www.ad.nl/olympische-spelen/de-bijzondere-verhalen-achter-de-36-nederlandse-medailles~aa26490c/

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/sport/2021/08/opvallende-momenten-tokio2020/ 

https://twitter.com/macharoesink/status/1434288045805785090 

Geef een reactie