Heb je zin om de wereld te veranderen?

Veel mensen twijfelen over de vraag of ze eigenlijk wel een verschil kunnen maken. Of hun handelen daadwerkelijk leidt tot een andere uitkomst. Want op de schaal der dingen, wat kan één mens nu helemaal bereiken?

Geen verschil?

Kan je het verschil maken, of zijn er allerlei redenen waarom je daar niet aan toekomt of die je dat onmogelijk maken? Zijn er tegengestelde belangen waardoor je geen echte verandering kan realiseren? Is het het verschil tussen het korte- en het langetermijnbelang, tussen de aandeelhouder en de samenleving, tussen commercie en ambitie? Maakt je eigen gedrag nou echt uit? Verandert dat het systeem waar je onderdeel van uitmaakt, of je het leuk vindt of niet? Eén mens maakt toch geen verschil…

Toen Joe Biden werd verkozen, waren we blij dat er een andere koers zou worden uitgezet. We hadden net als velen de verwachting dat hij een ‘tussenpaus’ zou zijn. Rustig aan, stabiliseren, geen grote dingen, op de winkel passen. De recente geschiedenis wijst uit dat we ‘iets’ te voorzichtig waren met onze aannames. Als leider van de VS bracht Biden in de afgelopen maanden duurzaamheid volledig terug op de agenda. Hij is de motor achter nieuwe belastingwetgeving, doet zijn best om multinationals mee te laten betalen en pakt discriminatie echt aan. Hij vecht tegen wapens, werkloosheid en armoede. Zonet kwam het bericht binnen .dat de VS 500 miljoen vaccins koopt voor landen die dat zelf niet kunnen.

Dromen waarmaken

Nu is er vast ook heel veel op hem af te dingen (we horen het gebrom van onweer in de verte al aankomen). Alleen: hij deed wat niemand verwachtte. En deed dat zelf. Hij had de mogelijkheid en greep de kans. Wat ons vooral enorm bijblijft: wat kan één mens toch een enorm verschil maken. Wat is leiderschap toch een fascinerend instrument. En wat creëert het een mogelijkheid om dromen waar te maken en spelregels te veranderen.

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat jij jouw doelen niet zou kunnen bereiken. Als je wilt, kan jij de wereld veranderen. Je eigen wereld. De bestemming van de organisatie waar je werkt. De maatschappij om je heen. Droom je van iets mooiers? Iets beters? Dan is dit het moment om je niet te laten weerhouden en er gewoon mee aan de slag te gaan. Martin Luther King. Greta Thunberg. Elon Musk. Jij. Mooie lijst.

Bronnen

Trump’s false or misleading claims total 30,573 over 4 years

Trump made 30,573 false or misleading claims as president. Nearly half came in his final year

Wim Leereveld – Access to Medicine Foundation 

Wim Leereveld – World Benchmarking Alliance

Arthur del Prado

Nederlandse pionier halfgeleiderindustrie Arthur del Prado overleden

Oprichter ASMI blijft vechten voor droom

Martin Luther King– I Have a Dream speech (video)

Geef een reactie

nl_NLDutch