Het huis van de buren staat in brand.

De directeur van de World Health Organization (WHO) stelde eerder deze week: “De wereld heeft het tijdperk van Covid-19 ‘vaccin-apartheid’ bereikt”. Nepal is nu ground zero en kent inmiddels zelfs meer Covid-19-sterfgevallen per hoofd van de bevolking dan India en andere Zuid-Aziatische landen. Ongeveer 40% van de Covid-19-tests komt positief terug. Met minder dan 2.000 IC-bedden en 600 ventilatoren voor een bevolking van 30 miljoen stort het Nepalese gezondheidszorgsysteem in.

“Er is een tekort aan alles”

Nepal wordt ontzettend hard getroffen door Covid. De zorg is volstrekt niet in staat om de ziekte te bestrijden en de patiënten op te vangen. “De ziekenhuizen stromen vol met patiënten, maar die kunnen dat niet aan. Er is een tekort aan alles: aan personeel, aan apparatuur, aan zuurstof en aan ruimte. Ik heb een ziekenhuis bezocht waar zelfs bedden buiten stonden,” vertelde Ram Budhathoki aan Giro 555. Hij was twee weken geleden in Nepal om zijn familie bij te staan. Budhatkohi zag hoe mensen de hoop verliezen. “Ze zien hoe families van ziekenhuis naar ziekenhuis gaan om een plekje te vinden voor een ziek familielid. Mensen realiseren zich dat als ze corona krijgen, het afgelopen is. Dat ligt niet aan het zorgpersoneel, begrijp me niet verkeerd. Personeel doet met man en macht wat ze kunnen. Maar met alle tekorten aan materiaal en met de enorme toestroom aan patiënten is het onbegonnen werk.”

De brand bestrijden

Een tijdje geleden waren we met Katja Staartjes in Nepal. Katja, de eerste Nederlandse vrouw die de top van de Mount Everest haalde, zet zich namelijk al jaren in voor de bevolking van Nepal. Wij waren er vlak na de verschrikkelijke aardbevingen, onder meer om een schooltje midden in de Himalaya’s te openen dat zij had laten herbouwen. Katja zet zich, samen met heel veel anderen, hard in om er voor Nepal te zijn. De kans bestaat dat je hem gemist hebt, de Giro 555-actie voor India en Nepal. Daarom leek het ons goed om daar met deze pagina in het FD aan te besteden. Het huis van de buren staat in brand. Het is fijn als je helpt de brand te bestrijden. Dat kan door een donatie over te maken aan Giro 555, of aan de stichting van Katja: de Stichting Topaspiraties op rekening NL38 INGB 0009 3584 78. Zullen we?

 

 

Bronnen

‘Overleven in Nepal is momenteel echt een gevecht’

World has entered stage of “vaccine apartheid” – WHO head
Reuters

Nepal: Covid-19 Pandemic Fueling Child Labor

Actueel overzicht: Covid-19 Cases Map

Stichting Topaspiraties over de situatie in Nepal

Nepal has highest Covid transmission rate in world – BBC News

nl_NLDutch