Wat doet God eigenlijk nog in Europa?

Als je Europa wilt begrijpen, is het goed om, naast een economische en politieke bril, vaak en veel door een theologische bril te kijken. Want theologie heeft duizend jaar lang een zeer stevige impact gehad op de vorming van het Europese normen- en waardenstelsel. En terwijl de kerken leeglopen, is de impact van religie merkbaar tot in de haarvaten van onze samenleving. Duizend jaar geschiedenis laat zich niet eenvoudig uitwissen. Als je daarbij de toenemende invloed van islam en de verandering van de christelijke religieuze beleving in ogenschouw neemt, dan heb je de ingrediënten te pakken die leidden tot de oprichting van EARS: the European Academy on Religion and Society.

Negentien theologiefaculteiten van gerenommeerde universiteiten uit heel Europa hebben samen EARS opgericht, met het doel om door wetenschappelijke ogen te kijken naar de impact van religie op Europa. En vooral kennis te delen over die impact. Tientallen analisten uit heel Europa verzamelen informatie over de impact van religie op bijvoorbeeld onderwijs, politiek, technologie, gezondheidszorg, economie en maken die kennis voor iedereen toegankelijk. 

De 24 analisten van EARS analyseerden in de afgelopen twee jaar bijna tienduizend publicaties over religie in Europa. Iedere week komen er tientallen bij. Al die informatie kan je kosteloos raadplegen via het EARS dashboard, www.earsdashboard.com. Wil je weten hoe het beeld rond abortus zich de afgelopen jaren ontwikkelt in diverse Europese landen? Dan kan je 172 artikelen vinden via het dashboard, maar ook de samenvattingen en de overall trends. Opvallend: het aantal publicaties in de tijd neemt sterk toe, ‘Polen’ en de ‘katholieke kerk’ springen in de word cloud eruit en het sentiment is sterk negatief. In de VS is er ook veel over te doen, zo laat het EARS dashboard zien. Wil je iedere week een overzicht van de artikelen met betrekking tot de social gap in Europa? Even een profiel aanmaken en instellen. 

Daarnaast publiceert EARS vrijwel iedere werkdag een artikel en distribueert die via sociale media en de eigen site, www.ears.eu. Niet om de wereld te bekeren, maar om de impact van religie op Europa te duiden. Een greep uit de recente artikelen: Artificial Intelligence: An exploration around morals and ethics in the development of AI, Debt and moral obligation in Europe, Dutch government financed jihadist rebels in Syria,  After electing its first female leader where to for the Muslim Council of Britain?, Economic anti-Semitism is still alive today, Voting For The Future. En dat is maar een kleine greep. We maakten een boek met de publicaties van EARS in 2020: 327 pagina’s. Als je dat boek graag wilt ontvangen, stuur dan even een mail met je contactgegevens aan info@ftrprf.com (de eerste tien mensen sturen we graag het boek toe). 

Verder organiseert EARS roundtables om over specifieke onderwerpen de verdieping te zoeken en zoekt het regelmatig de media op. En daarmee draagt EARS, met een eigen, wetenschappelijk perspectief, stevig bij aan een beter begrip van Europa. Waardoor we met z’n allen beter in staat zijn te begrijpen wat er gebeurt en wat er zou kunnen gebeuren. En het zou het wel eens zo kunnen zijn dat wat natuurkunde is voor reizen naar Mars, theologie is voor reizen door Europa. We wensen je veel inspiratie en verdieping toe.