Dromen over morgen loont

Vorige week schreven FD journalisten “Met de val van Emmanuel Faber half maart is de laatste van de vocaalste voorvechters van een duurzame bedrijfsvoering verdwenen. De topman van de Franse zuivelgigant Danone werd het slachtoffer van twee activistische beleggers die hun kans roken vanwege een achterblijvende beurskoers. Tot zover het nieuwe kapitalisme?” 

Activistische aandeelhouders: vloek en zegen?
Het vertrek van Emmanuel Faber leidde de dag erna tot een bijna 5% hogere koers. Boeiende vraag is wat die koers op de lange termijn gaat doen. Time will tell. Dat klinkt als vrij droevig nieuws. Het lijkt erop dat CEO’s van multinationals met een grote maatschappelijke ambitie het onderspit delven ten opzichte van louter op winst beluste hedgefonds, in dit geval met een belang van ieder 3%. Dat suggereert dat de andere aandeelhouders met een belang van 94% daar stilzwijgend mee instemmen. Als het waar is dat kleine aandeelhouders grote invloed kunnen hebben, dan gaan er voor partijen als Shell nog zware tijden aanbreken. Zij hebben namelijk te maken met de omgekeerde versie: activistische aandeelhouders zoals Follow this eisen dat organisaties juist veel duurzamer worden. 

Wetgeving helpt
Kortetermijndoelstellingen (winst voor de aandeelhouders) en langetermijndoelstellingen (zoals maatschappelijk rendement) komen door het tijdverschil met elkaar in conflict. Het lijkt inderdaad erg logisch om verantwoord handelen deels via wetgeving af te dwingen. 25 hoogleraren, onder aanvoering van hoogleraar Corporate Governance Jaap Winter, hebben samen het wetsontwerp al geschreven. Dat pleit ervoor om responsible corporate citizenship in de wettelijke taakopdracht van bestuurders en commissarissen op te nemen. Dat verplicht bestuurders om als verantwoordelijke organisatie deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer, hun leidende principes vast te leggen en te rapporteren over de impact van de vennootschap op menselijk, sociaal en natuurlijk kapitaal. Een soort AVG, maar dan voor maatschappelijk beleid. Wij zijn Voor, inclusief de hoofdletter. 

Het korte- versus het langetermijnresultaat
Alan Jope, de opvolger van Paul Polman bij Unilever, stelde onlangs dat merken die worden geassocieerd met duurzaamheid harder groeien en beter talent weten aan te trekken. Daarbij vraagt de transitie van aandeelhouderswaarde naar maatschappelijke waarde een overbrugging van de korte naar de lange termijn. Onderzoek van Harvard bevestigt Jopes verhaal. 

Dromen, dromen, dromen
Zou duurzaam beleid leiden tot structureel betere resultaten? Wij geloven het zeker. Het is uiteraard een zaak van perspectief. Wij zien het als onze missie om organisaties te inspireren met andere perspectieven. Ze te helpen groot te dromen en die dromen waar te maken. In een tijd van enorme verandering is het onze missie om een ​​ander perspectief te creëren (het kan anders) en dat te realiseren (we doen anders). En we kunnen niets bedenken dat inspirerender is dan dat. Wij geloven dat de wereld beter wordt van CEO’s die hardop durven dromen en die dromen durven najagen. Zullen we?


Klik hier voor de volledige versie van het artikel.

nl_NLDutch