Hoezo, “pech gehad”?

De volgende generatie wordt steeds vaker ‘de pechgeneratie’ genoemd. En, hoewel we ons mentaal sterk verzetten tegen deze framing, zit er een stevige kern van waarheid in; steeds meer jongvolwassenen hebben het gevoel ‘niet aan hun toekomst te kunnen bouwen’. 

Solidariteit helpt tegen pech

De pechgeneratie heeft pech met het milieu. Ze hebben pech met de rekening van de coronacrisis. Ze hebben pech dat ze geen betaalbaar huis kunnen huren, laat staan kopen. Ze hebben pech dat digitalisering de middenberoepen laat verdwijnen, waar ze massaal voor opgeleid worden. Ze hebben pech dat ze hun werkend bestaan starten met tienduizenden euro’s studieschuld. Ze hebben pech met de stijgende zorgkosten. Ze hebben pech met de scheve verdeling door de vergrijzing. Ze hebben steeds vaker pech als ze een vast contract willen. En als ze even niet opletten, hebben ze straks ook nog pech met hun pensioen. 

Solidariteit is een essentiële bouwsteen van onze samenleving. Daarom sluiten we ons graag aan bij de oproep van Jos Verhoeven van Start Foundation, een paar dagen geleden in het FD: laten we massaal beleggen in sociale woningbouw. We dromen van een deal tussen een paar gemeenten, institutionele beleggers en bewakers als Start Foundation en Kansfonds (je weet wel, van ‘alle jongeren een thuis’), om op grote schaal betaalbare woningen voor de pechgeneratie te bouwen. Om ze te helpen de belofte waar te maken die ze in zich hebben: de verandergeneratie. Zullen we?

Advertentie 25 maart 2021

Bronnen

Laten we massaal gaan beleggen in sociale woningbouw 

‘Accepteren we dat verhuurders van kamers zo met jongeren omgaan?’

Millennials: The Unluckiest Generation In Modern History?

Alle jongeren een thuis

‘Pechgeneratie’ wil compensatie voor leenstelsel: ‘Heb 60.000 euro schuld’

Partijen leggen rekening van coronacrisis bij volgende generatie, is dat erg?

Risico voor pensioen niet doorschuiven naar volgende generatie

nl_NLDutch