“Do a Jumbo 360”

Je bent je er misschien niet van bewust, maar ook jij hebt er een. Een bubbel. We hebben het dan even niet over de sociale bubbels in de context van corona. En ook niet over hypes die bubbels worden genoemd. We hebben het over ‘eilandjes’. Dat soort bubbels. Misschien is die van jou wel een eenpersoons privé-bubbel. Of vorm je een bubbel met je medestudenten. Of met je collega’s. Met mensen met dezelfde politieke voorkeur. Of dezelfde afkomst. Hetzelfde opleidingsniveau. Of met mensen met dezelfde mening. Kortom: waar we het vroeger hadden over zuilen of kringen, gaat het nu steeds vaker over bubbels. 

Bubbeloverleg

Bij Ftrprf hebben we iedere ochtend morning calls, voor de broodnodige koffiemachinepraat. Een beetje ‘storytelling for colleagues’. Het gaat dan over de kat die naar aquafysio moet, de vraag hoe je een partner vindt tijdens de avondklok, hoe verdrietig iemand wordt van rare politici, het afvalbeleid van de gemeente, of waar je de juiste ingrediënten voor een Srilankaanse curry kan krijgen; de dingen die horen bij onze eigen, onvermijdelijke, bubbel. Iemand die niet in die bubbel zit en een keer meepraat, begrijpt waarschijnlijk lang niet altijd waar het over gaat. 

We praten natuurlijk ook over wat ons in ons werk bezighoudt. Zo startte een collega een groot project over pensioen. Met als doelgroep ‘Nederland’. Een team van analisten brengt gestructureerd alles in kaart, om er vervolgens begrijpelijke teksten van te maken. Begrijpelijk voor heel Nederland. Dus ook voor die andere bubbels. Maar wie zitten daar eigenlijk in? Waar zitten ze en wat houdt ze bezig? En vooral: hoe bereiken we ze? Want als je als doelgroep Nederland hebt, dan heb je het over een bubbel met daarin weer een enorme verzameling bubbels. Willen we tot zoveel mogelijk daarvan doordringen, dan zullen we uit ons eigen wereldje moeten stappen.

Kijk eens écht rond

En we gaan onze bubbel uit. Gewoon tijdens de boodschappen. We zijn er dan toch. Als we gaan schrijven, doen we eerst een ‘Jumbo 360’, of een ‘Lidl 360’. We gaan dus naar de supermarkt, zoeken het midden op en draaien een rondje. Vervolgens schrijven we voor iedereen die we daar zien. Het is verpletterend eenvoudig, maar o zo confronterend. Want aan hoeveel mensen blijk je onbewust niet te hebben gedacht? Hoeveel mensen heb je onbewust niet meegenomen? Ook al gebeurt het onbewust en zeer waarschijnlijk onbedoeld, ook dan is buitengesloten worden een heel naar gevoel. En komt inclusie in gevaar. 

Werk je vandaag aan een strategisch plan, een disruptieve innovatie of een empowerment notitie?  Kijk dan even rond bij de Aldi of een andere supermarkt. Geheid dat je zegt: “Aa Ha…!”. Zullen we?

Op donderdag 25 februari gaat onze paginagrote advertentie in het FD over dit onderwerp. Je vindt hem hieronder.

Bronnen

How social media filter bubbles work

Filter bubble

Are you in a social media bubble? Here’s how to tell

De kringen waarin mensen leven, heten nu vaak bubbels

Gedragsreflecties-avondklok-sociale-bubbels

Experts over mediagebruik Nederlanders: ‘De bubbels zijn verontrustend’

Jongeren beter betrekken bij de democratie

Geef een reactie

nl_NLDutch