Welkom mevrouw Hussain!

Je bent een hoogopgeleide vrouw van begin 30, je hebt jarenlange relevante werkervaring en je hebt uitstekende referenties. Je raakt je werk kwijt door een financiële reorganisatie, niet omdat je niet functioneert. Hoe moeilijk is het dan om een nieuwe baan te krijgen? 

Het antwoord op die vraag is sterk afhankelijk van je achternaam en je kleur. Heet je Smit, de Vries of Jansen, dan heb je grote kans dat je binnen een paar weken kan kiezen uit het banenaanbod. Heet je Mohamed, Alaoui of Çakır dan wordt het anders. Heel erg anders. En dat is niet alleen een ‘gevoel’, het is ook bewezen. Zo verstuurden onderzoekers van de UvA en de Universiteit Utrecht tussen 2016 en 2018 ruim 4200 sollicitatiebrieven, waarmee ze reageerden op vacatures die er daadwerkelijk waren. Ze gebruikten voor hun reactie gefingeerde, niet-Nederlandse namen. Uit het onderzoek bleek dat je met een Nederlandse achtergrond meer kans hebt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatie. Om een verbijsterend voorbeeld te geven: mensen met een Turkse, Marokkaanse of Antilliaanse achtergrond hadden maar liefst 40% minder kans om een reactie te krijgen. 

Wij horen die verhalen nu ook uit de eerste hand. Een van onze nieuwe collega’s, inderdaad de vrouw met het profiel uit het begin, vertelde dat ze maandenlang, dag in dag uit, naar een baan zocht. De kans dat ze antwoord kreeg op een sollicitatiebrief was minder dan 10%. De kans dat ze uitgenodigd werd, terwijl ze aan werkelijk alle criteria voldeed, was minder dan 5%. 

Oplossingen?

Er wordt naar oplossingen gezocht. Moeten we bijvoorbeeld kijken naar een quotum, net als bij vrouwen? Of moeten we het zoeken in anoniem solliciteren? Het voordeel dat niet bekend is wat je leeftijd, afkomst of naam is, lijkt duidelijk. Alleen is het ineens een nadeel als je bewust wilt werken aan diversiteit, en benadeelde groepen juist een kans wilt geven. En wat gebeurt er als iemand alsnog op gesprek mag komen? Is er dan niet vaak sprake van uitgestelde discriminatie? En wie nodig je eigenlijk uit als iemand een groot deel van zijn of haar identiteit niet mee mag of kan nemen?

Zit de oplossing dan in AI? Steeds meer werving en selectie gebeurt geautomatiseerd. Neem nou Vera. Vera is een recruitmentrobot. Volgens haar fabrikant kan zij 10 keer sneller kandidaten vinden dan haar menselijke evenknie. Ze bespaart daardoor 60% van de tijd die een recruiter bezig zou zijn met de talentenjacht. En om terug te gaan naar discriminatie: Vera (of AI in het algemeen) heeft geen vooroordelen, want is een systeem. De vraag is alleen of AI ook echt geen vooroordelen heeft. AI werkt op informatie die door mensen is ingevoerd en geselecteerd. En daar zitten bewust of onbewust heel vaak vooroordelen in. Vera, of elk anders systeem, neemt die vooroordelen over. Dan zit je uiteindelijk alsnog met mensen met minder kansen, alleen 10 x sneller buitengesloten. 

Bewustzijn en actie

Essentieel in dit hele verhaal is eigenlijk het bewustzijn. Het niet ontkennen dat er discriminatie is. Het (h)erkennen en er actief iets tegen doen, bijvoorbeeld alleen al door je data te checken op bias. Want het is toch krankzinnig dat mensen de kans niet krijgen om hun talenten in te zetten, alleen omdat ze geen oer-Hollandse naam hebben en er daardoor een hele serie aan onzinnige vooroordelen naar boven komt? Ze zijn niet alleen onzinnig, ze zijn ook gevaarlijk. Bedenk je eens wat er gebeurt als Nederlandse politici gekke uitspraken doen, die bol staan van de vooroordelen, en anderen die voor waarheid gaan aannemen? Stel je eens voor…

Oh wacht, zijn er niet wat appjes onderschept waarin een van die politici stelt dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor latino’s 90 is en voor Afro-Amerikanen 75? Een van die politici die over de toekomst van ons land gaan? Onze volksvertegenwoordigers? In maart zijn de verkiezingen. Een goed moment om deze types geen enkele vorm van spreektijd of invloed meer te geven. Zullen we? 

Op 11 februari gaat onze paginagrote advertentie in het FD over dit onderwerp. Je vindt hem hieronder.

Bronnen

The story of Shehana Hussain

Racistische uitspraken van Thierry Baudet op WhatsApp opgedoken

Thierry Baudet: ‘Je zus met een neger?’

Elsevier Weekblad: Baudet verstuurde zelf ook racistische appjes

Discriminatie op de arbeidsmarkt? Dit zijn de cijfers

Anoniem solliciteren: de 3 voordelen en 3 tegenargumenten

Waar moeten we beginnen als we racisme in de praktijk willen aanpakken?

Discriminatiecijfers 2019 gepubliceerd: ‘Registratie van discriminatie-incidenten neemt toe’

Kwart sollicitanten met migratieachtergrond ervaart discriminatie

Meer meldingen van discriminatie, arbeidsmarkt meest gemeld

Meer dan 100 vertrouwenspersonen zien racisme op de werkvloer

Artificial intelligence in recruitment: hype of noodzaak?

Geef een reactie

nl_NLDutch