Looking at the future…

We groeien nogal hard. Steeds meer organisaties stellen ons de vraag ‘hoe zorgen we ervoor dat we onze relevantie vergroten?’. Om die vraag te kunnen beantwoorden, hebben we collega’s nodig. En omdat de wereld niet stopt bij Appingedam, zoeken we vooral ook mensen met een internationale achtergrond. 

What’s in a name?

Onze gesprekken met kandidaten – vaak hoogopgeleide jonge mensen – zijn uitermate bijzonder. Gisteren spraken we een bijzonder slimme dame uit Zuid-Amerika met een fantastisch cv en een nog betere motivatie. Haar grootste probleem: omdat haar achternaam niet erg lijkt op Jansen of Smit, wordt ze vrijwel nooit uitgenodigd in sollicitatieprocedures. En dat ligt echt niet aan onze nieuwe collega zelf. Voor een onderzoek in opdracht van de Nationale Vacaturebank en Intermediair, ondervroeg Motivaction ruim 2000 Nederlanders – werknemers, werkgevers en werkzoekenden – over hun ervaringen met discriminatie op de arbeidsmarkt. Ruim een vijfde (22%) gaf aan gediscrimineerd te zijn op (achter)naam. Soms voelen sollicitanten zich zelfs genoodzaakt om een andere naam te gebruiken als ze hun cv opsturen of vragen om informatie. 

Dat dat (helaas) werkt, bewijst onder andere het verhaal van Halima, die zodra ze als Tessa reageerde op een vacature geheel anders werd benaderd dan met haar eigen naam. En dit is maar het topje van een behoorlijke ijsberg: er wordt veel gediscrimineerd tijdens sollicitatieprocedures (en op de werkvloer). Ruim de helft van de werknemers is ooit gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces. 76% van de werknemers met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond zegt gediscrimineerd te zijn tijdens het solliciteren. En er zijn nog meer factoren: achtergrond, gender, (fysieke) beperkingen, het kan allemaal reden zijn om iemand niet uit te nodigen of aan te nemen. En dat moet echt anders.

Wat gaan we doen?

Terug naar onze collega. Met haar naam door de ballotage komen was één ding, een baan vinden waarin ze kan bijdragen aan de wereld van morgen een tweede. Want geld en status zijn leuk, maar voor veel millennials en centennials niet meer genoeg. Er is behoefte aan betekenisvol werk. Geen bullshitbaan, maar werk waarmee je letterlijk bezig gaat met de toekomst. Waarmee je verandering in gang zet. Het is dan niet alleen aan de werknemer om gemotiveerd te blijven, het hogere doel te blijven zien en daar stappen naar toe te maken. Jij als manager van een organisatie speelt een cruciale rol in dat proces. Laat je collega’s en werknemers dus regelmatig weten waarvoor ze het allemaal doen en waarom hun stap bijdraagt aan jullie missie. Met gemotiveerde mensen stuur je gemakkelijker over zee dan wanneer iedereen maar wat voor zichzelf peddelt.

Een ander perspectief

We zien een enorme motivatie onder de komende generatie om hun tanden te zetten in een betere toekomst. Dat is zo breed verbreid, dat we én goede hoop hebben dat we de wereld de andere kant op draaien én bedolven worden onder de fabelachtige sollicitanten. Dus mocht jij denken ‘mijn organisatie is echt toe aan een ander perspectief’, stuur even een mailtje (info@ftrprf.com), dan gaan we aan de slag. We hebben zeker de mensen die je kunnen helpen om dat perspectief te vinden. Zullen we?

Als je nog wat overtuiging of achtergrond nodig hebt, kijk dan vooral even rond op onze website. Daar vind je wat we doen en waarom we dat doen, en een hele verzameling artikelen over allerlei onderwerpen die één thema gemeen hebben: het kan anders.

Bronnen

Frtprf 

Ruim helft Nederlanders gediscrimineerd tijdens sollicitatie | Werk

Tessa kon wel reageren op een baan, maar Halima niet

Van bullshitbaan naar een betekenisvol bestaan

Yeliz (33) had alles mee op werkgebied, behalve haar ‘buitenlandse’ naam

Merendeel van werknemers ervaart discriminatie bij solliciteren 

‘Waarom werk je hier nog?’ Belang van betekenisvol werk

 

 

 

Geef een reactie

nl_NLDutch