Covid is grenzeloos

Tien maanden geleden gingen overnight de grenzen dicht; het zette ons op slot. Geen vluchten meer, geen conferenties, geen zakelijke reiskilometers, geen automatenkoffie. Onze wereld werd een miniversie van Schiermonnikoog, met een hele boze storm buiten. 

Wat ook gebeurde, was dat we andere ontmoetingen kregen. Google Meet en Zoom zorgden ervoor dat we in een split second meetings met elkaar hadden, waarbij ‘plaats’ volstrekt onbelangrijk werd. Opeens waren Berlijn, Madrid en New York net zo ver weg als Appingedam en Woubrugge. En ontstond er een platform waardoor we net zo makkelijk in Duitsland en de VS werken als in Gelderland en Friesland. Met een universele taal, Covid-Engels, die verbroedering en samenwerking een stuk eenvoudiger maakte. Want ook online blijk je best goed een kerstborrel te kunnen houden, te kunnen lunchen of koffie te drinken. ‘In het echt’ blijft fijn, maar we hebben er nu een prima alternatief bij. Hoe zou dat pakweg 15 jaar geleden zijn geweest?

En zo bouwen wij als organisatie, sneller dan we ooit hadden durven dromen, aan internationale netwerken voor klanten en voor onszelf. We kregen collega’s in Duitsland, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten. Covid is een verschrikking en biedt ook kansen. Voor ons, voor jou, voor elke organisatie. Bijvoorbeeld waar het gaat om inclusiever werken. Je hebt nu namelijk een extra kans om je organisatie diverser te maken. Online vallen namelijk steeds meer drempels en grenzen weg, letterlijk en figuurlijk. Het is eenvoudiger om samen te werken met collega’s overal ter wereld. En omdat op kantoor werken steeds minder vaak noodzaak is, krijgen mensen die eerst aan de zijlijn stonden vaak ook nieuwe kansen. Mensen met een fysieke beperking, bijvoorbeeld. Zij hoeven geen onneembare vestingen meer te bedwingen, maar kunnen (eventueel met wat aanpassingen) gewoon meedoen vanuit huis.

Met ons allen kunnen we ervoor zorgen dat zij die kansen ook echt kunnen benutten. Zullen we?


Op 14 januari plaatsten we een paginagrote advertentie in het FD. Je vindt hem hieronder. In de bronnenlijst vind je enkele artikelen die we eerder schreven over dit onderwerp.

Bronnen

Onze tips voor online meetings

Onze praktische tips om inclusiever te werken

Goed nieuws! Je werkt nu al aan een inclusieve(re) organisatie

Meer bronnen in de genoemde artikelen.

Geef een reactie

nl_NLDutch