Over thuisblijven en thuisgeven

Wat ga jij deze kerst doen? Wat het ook is, je had het je waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Met veel familie en vrienden aan het kerstdiner, goede gesprekken aan tafel, samen naar een paar feestjes en wellicht naar de nachtmis (wist je trouwens dat het vieren van kerst in de Islam helemaal niet ongebruikelijk is?), samen even stilstaan bij het goede leven. Het gaat dit jaar helemaal anders. Voor iedereen. Want al vier je gewoon ouderwets kerst met een heleboel mensen, er wordt anders naar gekeken en over gepraat. De een krijg gewetensbezwaren, de ander gaat extra los, en weer een ander weet het gewoon nog niet. 

Vier de mooie dingen

Bij veel mensen is kerst dit jaar stil. Te stil. Mocht je er een beetje neerslachtig van worden: sta even stil bij alles dat goed is. De boodschappen die bij je bezorgd worden. Het dak boven je hoofd. Je familie. Mooie herinneringen. Het perspectief op beter. Want dat het beter wordt, weten we zeker. Die overtuiging hebben wij (en anderen) al een tijdje, zoals je onder andere kunt lezen in onze artikelen Happy thoughts en Resilience.

Ons idee is dat je met een positieve blik het afgelopen jaar evalueert. Wedden dat je meer mooie dingen bedenkt dan je misschien top of mind hebt zitten? Sta er eens uitgebreid bij stil. Vier ze. En als jouw komende dagen toch in het teken staan van stilstaan, loop dan gelijk even virtueel langs bij Kansfonds. Zij zetten zich in voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving: dak- en thuislozen, ongedocumenteerden, mensen in armoede. 

Je bent bevoorrecht

Kansfonds voert deze dagen een campagne met als thema ‘thuisgeven’. Thuisgeven betekent doen wat nodig is om die mensen weerbaarder te maken. Dat kan met met geld en met liefde en door de daad bij het woord te voegen. En dat is hard nodig, al zie je het misschien niet altijd en lijkt de trend positief. Om maar iets te noemen: in ons land leven 600.000 mensen onder de armoedegrens en hebben 12.000 jongeren geen dak boven hun hoofd. Kansfonds stelt niet alleen vast dat er problemen zijn, maar komt met oplossingen, waar jij je ook bij kunt aansluiten. Als bedrijf of als individu. Stel jij je huis met kerst (begrijpelijkerwijs) niet open? Thuisblijven met kerst is misschien niet wat je diepste wens is. Maar als je überhaupt een thuis hebt om in te blijven, dan ben je toch bevoorrecht? En hoe groot is het voorrecht dat een deel van ons, en van onze organisaties met gemak anderen kunnen helpen? Zo geef je toch thuis en zorg je voor een veilige plek voor iedereen. Dat een deel van ons, en van onze organisaties, met gemak kan helpen, hoe groot is dat voorrecht?

We wensen jou en je dierbaren een zalig kerstfeest toe.

Op 24 december gaat onze paginagrote advertentie in het FD over dit onderwerp. Je vindt hem onder aan deze pagina.

Bronnen

Corona splijt vrienden en families met kerst: ‘Sommigen voelen zich nu al schuldig’

Happy thoughts

Resilience

Kansfonds

SCP: armoede blijft dalen, minder dan een miljoen Nederlanders arm

Steeds meer jongeren dakloos: ‘Te vroeg aan ons lot overgelaten’

Zo geef je thuis — Thuisgeven

Geef een reactie

nl_NLDutch