Resilience

Psychologen definiëren resilience als het proces van zich goed aanpassen aan tegenslag, trauma, tragedie, bedreigingen of belangrijke bronnen van stress, zoals familie- en relatieproblemen, ernstige gezondheidsproblemen of stressfactoren op de werkplek en financiële zaken.[1] Het is dus veerkracht en dan nog net even wat sterker. Het vermogen om een situatie te boven te komen en er sterker uit te komen. Luctor et emergo 2.0. Resilience is wat we als samenleving nu nodig hebben. 

Wij balen natuurlijk ook van de volgende lockdown. Ook wij hadden nog niet alle cadeautjes voor onze geliefden gekocht, bij de lokale winkels. En we houden ons hart vast voor de kroeg op de hoek. Dat die een enorme kerststal buiten heeft gezet, duidt op resilience. Het soort resilience dat ook al die andere bedrijven, die hun (manier van) aanbod of verdienmodel hebben veranderd en aangepast, aan de dag leggen. Dat kan niet bij elk bedrijf of voor elke eenpitter, maar waar het kan, gebeurt het vaak en met succes. Je vindt een paar inspirerende verhalen in bijvoorbeeld Het Parool[2], bij Intermediair[3] en op transportlogistiek.nl.[4]

Transformeren en digitaliseren
Het CBS stelde zich, net als heel veel anderen, de vraag: Zijn er meer faillissementen dan vorig jaar?[5] Dat is wel wat de gemiddelde berichtgeving je lijkt te willen vertellen. Toch is het niet zo. Sterker nog: over de eerste 49 weken van dit jaar hebben we 20% minder faillissementen dan in 2019 (dank je wel CBS, dat jullie dit allemaal zo mooi voor ons bij houden). Het jaar is nog niet om, en er kan nog van alles veranderen, maar het uitgangspunt is sterker dan het soms lijkt. Over hoopvolle cijfers schreven we overigens al eerder.[6] We moeten ze namelijk niet vergeten, willen we ons optimisme kunnen behouden.  

Is dat optimisme niet onrealistisch? Wij denken van niet. En we zijn niet de enigen. Volgens het World Economic Forum (niet de minsten) is Nederland namelijk, samen met Scandinavië, het beste in staat om uit de coronacrisis te komen.[7] Ligt dat aan de maatregelen van de overheid? De weerbaarheid van de ondernemers? De kracht van de economie? De Europese samenwerking? De Nederlandse mentaliteit? Is een deel van het leed nog verscholen in de cijfers, vanwege de explosie van zzp’ers van de laatste jaren? Waarschijnlijk allemaal wel een beetje. 

Wat volgens het WEF sowieso meespeelt, zijn de cijfers die zij concreet gebruiken bij het vaststellen van de transformeerbaarheid van een economie. Enkele van de criteria die ze daarbij hanteren zijn de sociale voorzieningen in een land en het investeren in innovatie. Daar hoort ook technologie bij. En hoe. Want wat zouden we moeten zonder de digitale vooruitgang? Zonder dat zoveel mensen vanaf welke plek dan ook kunnen werken? Zonder dat we online boodschappen kunnen doen? Zonder dat we via de cloud documenten kunnen uitwisselen? Zonder dat je je bank- en verzekeringszaken online kunt regelen? Zonder dat onderwijs online gegeven kan worden, hoe niet-ideaal dat ook is? En we doen het goed op dit belangrijke criterium. In de Digital Economy and Society Index 2020[8] staan we op de 4e plaats van 28 gescoorde landen. We groeien gestaag en hebben een enorm stabiel netwerk, zelfs in piektijden als nu. En dat mogen we best meenemen als hoopgevend compliment.[9]

Samen veerkrachtig
De ontwikkelingen rond de coronacrisis laten onze vechtersmentaliteit zien. We blijken wendbaarder en veerkrachtiger te zijn dan we misschien denken. En die resilience kan ons redden. Verandering als motor voor verbetering, daar krijg je energie van. Diederik Heinink brengt op Business Insider vijf redenen om optimistisch te zijn over het komende jaar.[10] Die hebben allemaal te maken met de veerkracht om momentum te creëren uit iets negatiefs.

We wensen je toe dat je volhoudt. Als organisatie, als business en natuurlijk als mens. Dat je blijft dromen van beter. Met een steuntje van de overheid (en natuurlijk stevige investeringen in toekomst en innovatie), plus een steuntje van jou voor de mensen die het dubbel kunnen gebruiken. Laten we samen van resilience een Nederlands woord maken. Zullen we?

Op 17 december gaat onze paginagrote advertentie in het FD over dit onderwerp. Je vindt hem hieronder.

Bronnen
[1] Wikipedia
[2] Geen ‘business as usual’: corona dwingt ondernemers tot nieuwe verdienmodellen
[3] Het roer om door corona: ‘Ik serveerde kaviaar en champagne, nu hooi en water’
[4] Evenementenvervoerder Micodo gooit het roer drastisch om
[5] Zijn er meer faillissementen dan vorig jaar?
[6] Happy thoughts
[7] ‘Nederland na Scandinavische landen beste in staat om uit coronacrisis te komen’
[8] DESI 2020
[9] Herstel economie na Covid-19 sneller dankzij digitalisering
[10] 5 redenen om optimistisch te zijn over 2021: de oogst van de verandering die corona heeft afgedwongen

FTRPRF advertentie over resilience

Eén gedachte over “Resilience”

Geef een reactie