Happy thoughts

Ja, er zijn faillisementen. Ja, er zijn schrijnende gevallen. Ja, de maatregelen zijn pittig. Tegelijkertijd gaat er heel veel goed, maar willen we dat wel zien? Let op dat woordje ‘maar’. Daar komen we namelijk nog op terug…

Rijk
We zijn een rijk land. Je kunt van alles vinden van welke budgetten waaraan worden besteed. Toch profiteren we ook enorm van het kapitaal dat soms ineens uit het niets lijkt te komen. Zo trekt onze regering deze week honderden miljoenen extra uit voor steun aan sectoren die het uitzonderlijk zwaar hebben. Dat is krankzinnig veel geld. En hoe waanzinnig is het dat we dat als land kunnen doen? En het kan echt. Omdat we in ons land de afgelopen jaren economisch goed hebben gedraaid en dus wat extra vet op de botten hadden. En omdat we nog steeds als zeer kredietwaardig worden gezien en dus kunnen lenen als dat nodig is. Onze economie kon dus tegen een stootje. En dat stootje, daar zitten we midden in.

Halfvol
Het CBS heeft namelijk berekend dat de economie dit jaar krimpt met 3%. Natuurlijk is dat slikken, zeker na een periode van groei. Natuurlijk zijn de gevolgen voor zowel bedrijven als particulieren lang niet altijd te overzien. En toch… willen we de moed erin houden, en perspectief blijven zien, dan is het zaak om de lichtpuntjes meer aandacht te geven. We zijn namelijk enorm veerkrachtig. Na een relatief kleine krimp in het eerste kwartaal van 2020 had ons land te maken met een ongekend sterke economische krimp: 8,5%. De media stonden er vol mee. Doemscenario’s alom. En toch: tegen de verwachting van velen in liet het derde kwartaal een herstel zien van 7,7%. Ondanks alles weten we dus 97% van onze economie intact te houden. Dat is het beste resultaat in heel Europa. Hoe mooi is dat? We missen het optimisme zo in de berichtgeving. Als je glas half leeg is, heb je nog altijd een volle helft over. Die lijkt alleen steeds verder uit beeld te verdwijnen.

Vooruit
Je hoeft niet in een ontkenningsfase te zitten om licht te zien gloren. Natuurlijk gaan we de komende tijd samen keihard aan de slag met herstel. Of nog beter: aan vooruitgang. En dan het liefst niet alleen economisch. Als we het slim aanpakken, dan is deze tijd namelijk ook dé inspiratiebron om het structureel anders te doen. Nu teruggaan naar hoe het was, is zonde. Zonde van het bittere leergeld dat we aan het betalen zijn, zonde van alle inspanningen op economisch en maatschappelijk gebied, zonde van de boodschap die we in ons gezicht gesmeten krijgen. Als we die boodschap nu eens serieus nemen en vooruit gaan in plaats van terug? Qua duurzaamheid, qua support aan kwetsbaren, qua balans tussen welvaart en welzijn. We hebben goede hoop dat we samen onze wereld écht mooier gaan maken. Hier vind je alvast
9 handreikingen. Zo kunnen we zelf dat glas weer half vol krijgen.

Evaluatie
Over mooi gesproken: datzelfde halfgevulde glas staat de komende weken weer bij veel mensen op de werktafel. We voeren honderdduizenden evaluatie- en beoordelingsgesprekken waarin de verbeterpunten van de medewerker centraal staan. En waar hele volksstammen bij voorbaat al een knoop van in hun maag krijgen. Omdat ze ineens van alles voor de voeten geworpen krijgen dat waarschijnlijk al veel eerder aan bod had kunnen komen. Of omdat er geen mogelijkheid is om ook te reflecteren op het functioneren van de leidinggevende. Of omdat die gesprekken vaak beginnen met: ‘We zijn blij met je, maar….’

Maar….
Het woordje ‘maar’ wordt in ons brein ‘nee’, of veroorzaakt op zijn minst een negatieve mindset. Je vergeet het eerste deel van de boodschap en blijft zitten met het voorbehoud, met de waarschuwing. Stel dat je het woord ‘maar’ en de zin die daarop volgt nu eens helemaal weglaat. Dat je je volledig concentreert op wat je collega heel goed doet. En hem/haar daar persoonlijk voor bedankt. Dat de verplichte evaluatie een persoonlijke (digitale) ontmoeting wordt. Wat denk je: zal dat meer effect hebben dan de versie mét waarschuwing? Zullen je medewerkers weer lekker gemotiveerd en vol vertrouwen verder aan de slag gaan? Zal het managen je zo minder negatieve energie kosten?


We wensen je mooie ontmoetingen. 

Bronnen

Miljarden aan steun tijdens de coronacrisis: wat merkt de burger van de stijgende staatsschuld?

Terugkeren naar het ‘normaal’ van vóór corona is waanzin. We mogen het niet laten gebeuren

Impact corona op Nederlandse economie minder sterk dan gemiddeld in de EU

9 voorstellen voor een betere wereld na corona

Ik vind het fantastisch, maar…

Hoe continue feedback het beoordelingsgesprek overbodig maakt

Wil je van het eindejaarsgesprek af? Zo doe je dat!


Op 7 december gaat onze paginagrote advertentie in het FD hierover. Je vindt hem hieronder.

2 gedachten over “Happy thoughts”

Geef een reactie

nl_NLDutch