Hoe is het met jou?

Heb je ooit een dakloze de vraag gesteld ‘hoe is het met jou?’ De ervaring dat een dakloze geen dakloze is, maar een mens van vlees en bloed, met eigen verhalen en zonder dak boven het hoofd, is schokkend. Blijkbaar ligt het niet voor de hand om even contact te maken met een dakloze. En als we even niet opletten, is het ook niet meer voor de hand liggend om contact te maken met een collega, een relatie of een buur.  

De sociale cohesie staat onder druk. En dat wordt de afgelopen maanden nog verder versterkt.  Een van de nadelen van deze tijd is dat voor veel mensen de koffiemachine en het café onbereikbaar zijn. En daarmee komen ook de koffiepraatjes onder druk te staan. Digitaal vragen we niet zo snel hoe het met de gezondheid van je moeder is. Of welke vakantieplannen je hebt. Online vergaderen lijkt dan wel efficiënter (hoeveel online meetings heb jij al van een half uur of korter?), maar de vraag is of het persoonlijk contact er niet dramatisch onder lijdt. 

De menselijke maat

Thuiswerken maakt eenzaam. Laat staan wat er gebeurt als je geen werk hebt. Deze tijd heeft grote gevolgen voor de manier waarop we met elkaar omgaan. Ongelijkheid neemt toe, draagvlak verbrokkelt en de kwaliteit van leven neemt af door het ontbreken van sociale contacten. Daarmee dreigen we iets te beschadigen dat we niet willen beschadigen: de menselijke maat. 

“Zonder persoonlijk contact worden we digitale lopendebandwerkers”, schreef NRC Handelsblad op 23 oktober 2020. Veel mensen zijn ‘klaar met corona’ en klaar met thuiswerken. Ze missen elkaar. Vorige week verzuchtte iemand “dat ik toch echt heel erg graag naar kantoor zou willen, dat had ik nooit gedacht”. Om even later te vervolgen: “maar dat kan nog wel maanden duren…”. 

Het is tijd voor inefficiëntie. Minder digitaal groepsoverleg, meer een-op-een gesprekken. Ruimte voor die ene vraag die er echt altijd toe doet: ‘hoe is het met jou?’ 

Op 9 november gaat onze paginagrote advertentie in het FD over dit onderwerp. Je vindt hem hieronder.

Bronnen

Thuiswerken maakt eenzaam: ‘Weer een dag leven via mijn beeldscherm’ 

Zicht op de samenleving in coronatijd

Een tegen eenzaamheid: Home

Onderzoek werkgeluk

Samenleving onderschat veerkracht van studenten tijdens corona

Zonder persoonlijk contact worden we ‘digitale lopendebandwerkers’

 

Geef een reactie

nl_NLDutch