Vervuiling is niét het probleem

Als we steeds beter plastic recyclen, dan lost de plastic vervuiling vanzelf op toch? Fout. Als we steeds beter recyclen, wordt het probleem minder snel nog groter. Plastic ruimen we niet op met de Ocean Cleanup (hoe fijn het ook is dat dat initiatief bestaat, begrijp ons niet verkeerd), het probleem lossen we alleen op door de productie te stoppen. Ophouden met het produceren van plastic. De verpakkingen uit de schappen halen en zorgen dat ze er nooit, maar dan ook nooit meer inkomen. Iedereen zegt dat dat onmogelijk is. En toch is Ekoplaza alles aan het doen om precies dat te bereiken. Het gaat om de wil.

En natuurlijk is dat uitermate lastig. Maar als het simpel was geweest, dan hadden we het al lang opgelost. Het begint met het besef dat de framing anders moet. Benzine is niet goed voor het milieu, ook niet als je 1 op 50 rijdt. Het. Moet. Anders. We geven onszelf en de komende generaties een enorm cadeau door wetgeving te veranderen, onszelf aan te pakken en de onderwerpen anders te framen. Want een goed milieu begint er niet mee dat je je plastic apart inzamelt, een goed milieu begint bij het stoppen met de productie en te investeren in duurzame alternatieven.

Tamar Stelling van De Correspondent schreef er een uitstekend artikel over:

https://decorrespondent.nl/11553/briljant-bedacht-hoe-de-plasticindustrie-het-idee-verkoopt-dat-de-burger-zn-eigen-plastic-op-moet-ruimen/4615926136371-ab617907

En dat inspireerde ons om er een kleine campagne van te maken, met deze pagina in Het Financieele Dagblad:

bronnen:

https://decorrespondent.nl/

https://theoceancleanup.com

https://www.ekoplaza.nl/nieuws/detail/plastic-en-je-gezondheid

https://nos.nl/op3/artikel/2184216-ruim-6-miljard-ton-aan-plastic-vervuilt-onze-aarde.html

https://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20181130PHT20678/20181130PHT20678_original.jpg

Geef een reactie