Vervuiling is niét het probleem

Als we steeds beter plastic recyclen, dan lost de plasticvervuiling vanzelf op, toch? Fout. Als we steeds beter recyclen, wordt het probleem minder snel nog groter. Plastic ruimen we niet op met de Ocean Cleanup (hoe fijn het ook is dat dat initiatief bestaat, begrijp ons niet verkeerd). We lossen het probleem alleen op door de productie te stoppen. Door op te houden met het produceren van plastic. De verpakkingen uit de schappen te halen en te zorgen dat ze er nooit, maar dan ook nooit meer inkomen. Iedereen zegt dat dat onmogelijk is. En toch is Ekoplaza alles aan het doen om precies dat te bereiken. Het gaat om de wil.

En natuurlijk is dat uitermate lastig. Maar als het simpel was geweest, dan hadden we het al lang opgelost. Het begint met het besef dat de framing anders moet. Benzine is niet goed voor het milieu, ook niet als je 1 op 50 rijdt. Het. Moet. Anders. We geven onszelf en de komende generaties een enorm cadeau door de wetgeving te veranderen, onszelf aan te pakken en de onderwerpen anders te framen. Want een goed milieu begint niet bij het apart inzamelen van plastic, een goed milieu begint bij het stoppen met de productie ervan en met het investeren in duurzame alternatieven.

Tamar Stelling van De Correspondent schreef er een uitstekend artikel over. En dat inspireerde ons om er een kleine campagne van te maken, met deze pagina in Het Financieele Dagblad:

Bronnen

Een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag

The largest cleanup in history

Plastic en je gezondheid

‘Ruim 6 miljard ton aan plastic vervuilt onze aarde’

Plastic afval en recycling in Europa

Geef een reactie

nl_NLDutch