Wij krijgen klamme handjes

De computermodellen van het KNMI dachten best dat het heet zou worden. De praktijk is erger. En veel heter. We voelen de ruime onderschatting in al onze vezels.[1] Het is bloed- en bloedheet. Ook ‘s nachts. Veel mensen slapen slecht, krijgen het benauwd, verliezen hun eetlust en hun concentratie of raken zelf hittebevangen. In een gesprek met de NIOS zegt het KNMI dat hittegolven dodelijk zijn.

De kans op hittegolven wordt steeds groter. Juist hier, in ons land. Volgens Geert Jan van Oldenborgh, klimaatonderzoeker bij het KNMI en professor aan de Oxford University warmt Nederland sneller op dan de rest van de wereld. Sinds 1900 is de zomertemperatuur hier 2,5 graad hoger dan het wereldgemiddelde, dat 1,5 graad steeg.[2] [3] De ijskappen smelten in een (op termijn letterlijk) moordend tempo. De grootste kap, in Oost-Antarctica lijkt al sneller te gaan smelten dan gedacht.[4] Ook daar loopt de praktijk gevaarlijk voor op de verwachtingen.

Absoluut minimum
Milieuvervuiling, CO2-uitstoot en oververhit consumentisme hebben er ontegenzeggelijk veel mee te maken. Dat zeggen ook de internationale klimaatwetenschappers die de hittegolf in juni in Siberië bestudeerden. Rond de 30 graden of iets meer is daar in de zomer normaal. Een week of zes geleden was het 38 graden. En dat komt door de uitstoot van broeikasgassen.[5] Ontkennen heeft geen zin meer. Dan hou je jezelf echt voor de gek. En dat zou je op zich zelf moeten weten, ware het niet dat er nog een heleboel generaties na jou komen. Die willen ook graag nog in een leefbare wereld leven. Op onze blauwe planeet, die zo mooi kan zijn, maar die zo kwetsbaar is. En uitgeput. Schone lucht is voor ons al best meegenomen, schone zeeën ook. Biodiversiteit. Bijen. Afijn, je kent het rijtje. De generaties na ons kunnen ook niet zonder. Kun jij jezelf recht in de ogen kijken als je niets, of het absolute minimum, onderneemt?

Zelf willen
We hebben actie nodig. Leiderschap. De gedachte dat de overheid beleid vast moet stellen, waarbij organisaties en bedrijven er alles aan doen om het absoluut minimale te doen binnen die wettelijke grenzen, is volstrekt achterhaald. De bedrijven van de toekomst zijn bedrijven die extreem duurzaam denken en doen. Niet omdat overheden dat eisen, maar omdat ze dat zelf willen. Voor zichzelf, voor hun klanten, voor hun omgeving en voor hun kleinkinderen. En omdat we zelf best wel klamme handjes krijgen van de gedachte aan uitstel, hebben we er 13 augustus een pagina in het FD aan gewijd. Zullen we?

[1] KNMI: heftigheid hittegolven ‘volledig onderschat’ door computermodellen
[2] Extreme zomerhitte in Nederland neemt veel sneller toe dan verwacht
[3] ‘We moeten onze borst natmaken: hittegolven gaan nog extremer worden’
[4] Risico dat grootste ijskap ter wereld smelt groter dan gedacht
[5] Langdurige Siberische warmte door klimaatverandering


Hieronder vind je de advertentie. Klik op de afbeelding om hem te vergroten


Geef een reactie