Verdwijnt de stip achter de horizon?

Waarom bestaan we ook alweer…
Om zo snel mogelijk zoveel mogelijk succes te boeken? (Wat is succes trouwens?) Om je efficiency tot zelfs voorbij de perfectie te organiseren? Om (zo goed mogelijk) uit de crisis te komen? Natuurlijk dwingt een crisis je om pas op de plaats te maken, alleen niet voor de rest van de tijd. ‘Stilstand is achteruitgang’ is niet voor niets een cliché geworden. 

Denk even terug. Er was toch meer? Er is toch meer? Wat wil jij straks hebben bijgedragen aan een betere wereld, crisis of niet?

Dromen kost niets
Je kan niet zonder dromen. Dromen zorgt dat je je motivatie vasthoudt. Je focus. Je weet waar je naartoe wilt. Als je dat helemaal tot op drie cijfers achter de komma probeert te plannen, hou je geen ruimte over om bij te sturen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als zich iets sufs voordoet als een crisis.

Het voordeel van dromen, is dat die dromen op zich je niets kosten. Sterker nog, ze leveren iets op. Dan moet je alleen niet te krenterig zijn in wat je droomt. Michelangelo wist het al: “Het grootste gevaar is niet dat we ons doel te hoog stellen en het missen, maar dat we het te laag stellen en het behalen.” Want wat dan? David De Cock: “Van een kleine droom word je niet wakker. Dus kies het liefst een stevige droom, waar je klamme handen van krijgt. Eentje waarvan je denkt: als me dát toch eens zou lukken, dat zou echt helemaal te gek zijn.”

Je kunt van alles vinden van zijn dromen, maar dát hij droomt, is helder. Richard Branson. Zonder stip ziet hij geen innovatie en dus geen verandering: “Dreaming is one of humanity’s greatest gifts. It champions aspiration, spurs innovation, leads to change and propels us forward. In a world without dreams, there would be no adventure, no moon landing, no female CEOs, no civil rights. What a half-lived and tragic existence we would have. We should all dream big, and encourage others to do so, too.”

Wat is groot?
Wat groot dromen is, bepaal je zelf. Is dat meer winst? Is dat meer invloed? Is dat meer budget om mooie veranderingen mee in gang te zetten? Jouw keuze. Jouw stip.

Denk nog eens terug aan je toen je met je bedrijf begon. Waar wilde je naartoe? Waar droomde je van? Hoe dacht je dat te gaan bereiken? Is dat veranderd? Waardoor? Wie krijgt een beter leven als jij het stof weer van je dromen blaast en ze weer nieuwe glans geeft? 

Duikbril
Natuurlijk moet je het hoofd boven water houden, zeker als alle pijlen naar beneden lijken te wijzen. Als je je duikbril afzet, zie je de stip aan de horizon toch net iets beter. Blijf dromen. Waarom? Dromen kun je altijd weer bijstellen. Niet alleen naar boven, maar ook in de breedte. Het kan namelijk echt anders. Alan Clayton zei het al: “Martin Luther King sprak zich niet uit voor grote verandering met de woorden ‘ik heb een budget en een plan’. Hij had een droom. Hij zag een stip.

Op 6 augustus gaat onze advertentie in het FD hierover. Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Bronnen

Dromen zijn broodnodig

Richard Branson: why dreaming is so important for entrepreneurs

 

Geef een reactie

nl_NLDutch