Optimistisch perspectief

Het is in deze tijd hard zoeken naar positief, hoopgevend nieuws. Praten we onszelf door al die negatieve mantra’s niet (nog verder) een depressie of recessie in? Werken al die doemscenario’s niet verlammend? Stevenen we niet massaal af op een collectieve burnout en een selffulfilling prophecy?

De cijfers liegen er niet om. Er zijn faillissementen, de economie wordt keihard geraakt, de werkloosheid giert de pan uit, er zijn problemen op allerlei gebieden. Maar als we geen lichtpuntjes meer onderscheiden, wordt het wel erg donker.

Ook Herman de Jong, hoogleraar economische ­geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, ziet ze.[1] Terwijl hij het eerst heeft over ‘een ongekend harde klap’ en ‘de moeder aller recessies’, stelt hij ook vast dat als die scenario’s uitkomen, dat ook kansen biedt voor innovatieve nieuwkomers, voor vernieuwing en een groene economie. En een herwaardering van de zorg. Bovendien, zo zegt de Jong, is er een wezenlijk verschil met eerdere recessies: “Onze uitgangspositie is beter dan voor de recente crises. De economie stond er voor corona goed voor.”

Dat er voorzichtig wat meer ruimte komt voor optimisme, blijkt ook uit een artikel in het FD.[2] Met name de detailhandel heeft goede moed. Uit cijfers van CBS blijkt zelfs dat het optimisme van de ondernemers in die sector van 9% in april, is gestegen naar 65% in mei. Ook de IT-dienstverlening en de schoonmaakbedrijven werden een stuk optimistischer. Alleen de luchtvaart, de reisbranche en de kansspelen blijven pessimistisch.[3]

Optimisme is één ding, maar nog meer vertrouwen in de toekomst heb je als je juist nu een bedrijf start. In een artikel op de website van De Ondernemer zijn vier bevlogen starters aan het woord.[4] Wat bezielt ze om juist nu zo’n avontuur aangaan?

Als je goed zoekt, vind je nog wel meer voorbeelden van optimisme en hoop. In de tussentijd pleiten wij voor dromen. Mooie, grensverleggende, tot de verbeelding sprekende dromen. Want om Alan Clayton te citeren: Martin Luther King sprak zich niet uit voor grote verandering met de woorden “ik heb een budget en een plan”.


[1] Wat brengt de economische crisis na het coronavirus?
[2] Ondernemers optimistischer over voortbestaan
[3] Extra meting: Consumentenvertrouwen fractie minder negatief
[4] Deze ondernemers starten juist nú een nieuw bedrijf

Hieronder vind je onze advertentie. Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Geef een reactie