Bal. Stip. Kans.

Het nieuwe normaal?

Wij lazen een artikel in De Correspondent over ‘terugkeren naar het oude normaal’ en hoe we dat niet moeten willen. Het is ons uit het hart gegrepen.

Er zijn op dit moment heel veel mensen die om het hardst roepen dat het nieuwe normaal onacceptabel is, om het maar netjes uit te drukken. Waar het dan vooral over gaat, is het pakket aan maatregelen, (nood)wetten en andere ‘beperkingen’ dat weerstand oproept. Veel belangrijker is echter het grotere plaatje, onze planeet, de economie en de verdeling van welvaart

Wakker worden

Tijdens het oude normaal hebben we veel te ver boven onze stand geleefd, van alles uitgebuit, te veel geconsumeerd en te weinig aan de toekomst gedacht. Corona was/is een wake-up call van mythische proporties. Gaan we de les die we daaruit moeten leren gewoon negeren en terug naar hoe het was? Het lijkt erop. Overal wordt hard gewerkt aan herstel. Welk herstel? De Correspondent: “Volgens een inventarisatie van Bloomberg pompten landen wereldwijd tot eind mei zo’n 12 biljoen dollar in het coronaherstel. Slechts 18 miljard was bestemd voor groene sectoren. Dat is 0,15 procent.”

De Correspondent en wij staan niet alleen in het zien van kansen. In april nog verscheen een manifest van 170 wetenschappers met kansen op een groen herstel, een ander economisch systeem en een eerlijker verdeling van welvaart. In het manifest wordt ook actie gevraagd van burgers. Want je kunt wel van alles willen, maar van bovenaf opleggen werkt niet goed in ons vrijgevochten land (zo blijkt in deze roerige periode), en zonder draagvlak wordt het sowieso moeilijk. 

Werken aan een cool-down

In maart schreef Robert van de Griend een column in de Volkskrant over het momentum dat corona creëert. Nu verandert de wereld per dag, lijkt het wel, maar dat momentum is er nog steeds. De column luidde een complete special in over de wereld na corona. Daaruit wordt vooral duidelijk dat we er niet meer omheen kunnen. Dat we moeten inzien dat het niet langer kan zoals het ging.

Natuurlijk is het nodig om de economie te redden. Je kunt echter prima kiezen voor manieren om dat duurzamer te doen. Eerlijker. Inmiddels wordt het op de weg weer steeds drukker, wordt de lucht weer viezer en is de verdeling van de welvaart nog steeds even oneerlijk. Het wordt steeds warmer. Letterlijk, doordat steeds meer heetgebakerde mensen in opstand komen tegen steeds meer ontwikkelingen. Als we die energie nu eens zouden bundelen en aanwenden om met zijn allen het roer om te gooien. Om te sturen naar een wereld waarin iedereen kan meedoen, naar een wereld waar we schone lucht kunnen inademen en waar we voor elkaar zorgen. Nu en vooral ook in de toekomst. We hebben nu een enorme extra kans. De kaarten zijn nog niet helemaal geschud. We kunnen nog werken aan een cool-down. Van mensen en van de planeet. Het kán anders? Het móét anders!

We maken ons er zo druk over dat we er op 16 juli een advertentie aan wijden in het FD. Je vindt hem hieronder. 

Andere perspectieven

Vrijwel alle organisaties beginnen nu met het opstellen van hun businessplan 2021. Een uitgelezen moment om te bedenken hoe je, in een snel veranderende markt, kan bedenken hoe het anders kan. Met onze futurelabs bieden we jou een methode om andere perspectieven te ontwikkelen. We maken samen met een kernteam uit jouw organisatie een stappenplan, van fundament tot doel en aanpak, zodat jij weet je welke keuzes je waarom moet of kan maken. Het gaat om het DNA van jouw organisatie. Jij houdt dus altijd de controle, wij geven je input en handvatten. Hoe denk je erover?

 

nl_NLDutch