We weten het bijna zeker: Bill Gates heeft het gedaan

Gisteren was Trump boos. Nu gebeurt dat wel vaker, alleen nu moesten we er hardop om lachen. Hij is namelijk boos op Twitter. Omdat Twitter – voor het eerst dus – bij een post van de minister-president van de Verenigde Staten van Amerika een waarschuwing plaatste. De fact checkers van Twitter hadden namelijk vastgesteld dat Donald Trump vergeten was de feiten te vermelden. Woedend.

De hoeveelheid fake news lijkt hand over hand toe te nemen. Heel veel mensen weten het zeker: Bill Gates heeft het coronavirus uitgevonden. En hij werd geholpen door zijn vrouw Melinda. Samen willen ze dat we ingeënt worden zodat ze een chip bij ons in kunnen brengen. Ook de relatie tussen 5G en corona lijkt welhaast een zekerheid.

De journalisten van Pointer (KRO-NCRV) doken diep in het corona fake news en kwamen tot de interessante conclusie dat het aantal tweets met onbetrouwbare informatie stevig stijgt, dat nepnieuws telkens een dag achterloopt op het echte nieuws en dat er heel vaak naar dezelfde onjuiste bronnen wordt verwezen.

Anonieme agressie

Waar we ons ook steeds meer zorgen over maken, is de agressie en het geweld waarmee mensen vervolgens op internet tekeer gaan als ze iets lezen dat niet past bij hun mening. Onze artikelen leverden ons inmiddels een scala aan verwensingen op waar iemand met een extreme versie van het syndroom van Gilles de la Tourette van zou gaan blozen. Wat wel opvalt: de mensen die zo uit hun pantalonnetje gaan, gebruiken vrijwel altijd anonieme accounts. Misschien omdat anders iemand hun organen verkoopt aan de geheime legers van Poetin…?

Tips om nepnieuws op te sporen, vind je onder meer hier en hier. Maar dan moet je er natuurlijk wel op vertrouwen dat de overheid je hiermee niet probeert te manipuleren.

nl_NLDutch