Het gezicht van aandacht en actie: Jolein

We wilden als Ftrprf de medemenselijke acties tijdens de coronacrisis een gezicht geven. De storm is nog niet gaan liggen, en mensen blijven elkaar helpen. Toch hebben we besloten dat deze 7e voorlopig de laatste aflevering is in deze serie. De hekkensluiter is Jolein, die werkt met lichamelijk beperkte ouderen.

Jolein is een echte topper in de zorg. Ze is 3e jaars in de opleiding voor verzorgende IG en werkt in een verzorgingshuis voor lichamelijk beperkte ouderen; een extra kwetsbare doelgroep in deze tijd. De deur ging ook daar voor bezoek op slot. Dat brengt een hoop uitdagingen met zich mee, maar Jolein ziet gelukkig ook veel oplossingen en is niet bang een verschil te maken. 

Gemiste aandacht
Jolein: “De grootste uitdaging nu is dat de cliënten geen bezoek meer mogen krijgen, terwijl ze daar juist zo van genieten. Ze missen de bezoekjes van kinderen, kleinkinderen en familie echt. Het brengt ook een hoop onzekerheid; ook hun wereld staat op z’n kop. Ze vragen zich of hoe lang dit gaat duren. Dat alles zorgt er natuurlijk voor dat zij nu bij het personeel om extra aandacht vragen, boven op de extra zorgmaatregelen waar we rekening mee moeten houden. Gelukkig hebben we nog geen zieken in het team, dat scheelt. Ik probeer die gemiste aandacht zoveel mogelijk aan ze te geven. Soms laat ik de was even liggen tot later, zodat ik een keertje extra kan langskomen op hun kamer. Ik neem kaartjes voor ze mee. En af en toe geef ik ze stiekem toch even een kus, ook al mag dat eigenlijk niet.

Luisteren
Omdat de mensen met wie ik werk extra kwetsbaar zijn, let ik ook in mijn privéleven nog meer op wat ik doe. Ik blijf binnen en zorg ervoor dat ik zelf niet onnodig met anderen in aanraking kom. We moeten het uiteindelijk echt samen doen! Daarom wil ik ook echt aan alle andere mensen vragen om binnen te blijven, juist voor mijn cliënten en collega’s. Als je toch iets actievers wil doen, stuur dan een kaartje naar een instelling zoals die van ons. Of neem even de tijd om te luisteren naar hoe het met een zorgmedewerker gaat, zorg dat zij hun stress bij iemand kwijt kunnen.”  

Hoe kun jij helpen?
Volgens Jolein kunnen mensen dus het best helpen door echt thuis te blijven. Zo blijft het risico op ziek worden voor haar cliënten, haar collega’s en haarzelf het kleinst. Thuis blijven betekent echter niet dat we geen aandacht kunnen hebben voor de ander. Stuur een kaartje en neem de tijd om echt even te luisteren hoe het met iemand gaat. #actfutureproof

Deel je je actie met #actfutureproof? Dan kunnen we de rimpeling vergroten!

Geef een reactie

nl_NLDutch