Het gezicht van aandacht en actie: de verpleeghuisafdeling

Er mag tot minimaal 1 juni niemand op bezoek komen in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Die maatregel treft ook afdeling Vollenhove van verpleeghuis Warande Heerewegen in Zeist. Daar werkt onder andere Martine Oosterveen, medewerker Cultuur en Welzijn. Wat doen ze nu extra op de afdeling om het toch nog een beetje prettig te maken voor de bewoners?

Martine Oosterveen

Pannenkoekendag
Martine: “Het is heel triest dat mensen nu zonder bezoek zitten. Een van onze bewoners zei zelfs dat ze het als een straf zag. Dat raakt je. We proberen er dan ook ondanks alles iets moois van de dag te maken. Omdat we geen centrale activiteiten meer mogen organiseren, doen we alles kleinschalig. Zo hebben we vandaag (20 maart) Nationale Pannenkoekendag niet met kinderen van de naburige basisschool met alle afdelingen bij elkaar gevierd, maar alleen met de bewoners hier op de verdieping. En er is gelukkig volop genoten.

Een bewoonster wil nog wel een lekkere pannenkoek
(foto met toestemming)

We hebben hier ook de beschikking over een Tovertafel en een SilverFit Alois. Het zijn 2 van de totaal 7 beleefapparaten, die om de 2 weken rouleren langs de afdelingen. Onze bewoners vinden het leuk om ermee te spelen. Helemaal nieuws zijn plantenbakken in de gang. Daar zitten geen planten in, maar allerlei balletjes, beestjes, lapjes en andere dingen die mensen kunnen verzamelen en waar ze aan kunnen frummelen. Dat leidt nu extra af.

Communicatie
We proberen met de verpleging en de andere medewerkers ook extra tijd te besteden aan een praatje of een kopje koffie met afzonderlijke bewoners. Want die persoonlijke aandacht missen ze nu echt, nu ze geen bezoek meer mogen hebben en ook de bezoekvrijwilligers niet mogen komen. Wie wil, kan op afspraak videobellen via Skype. Het is echt ontroerend en waardevol. En ook wel grappig om te zien hoe mensen moeten leren omgaan met het beeld van hun dierbare op een scherm. Gisteren troostte ik een bewoner tijdens een skypegesprek. Ik kan dat gelukkig doen. Daarna was zij nog lang vrolijk van het skypegesprek. Deze communicatiemiddelen zijn zo belangrijk nu. Ik ben blij dat wij ze hebben. We hebben sinds een paar dagen ook een Praatplek. Door het raam naast de voordeur van het huis kunnen mensen op afspraak met behulp van een babyfoon met terugspreekfunctie bijpraten en elkaar even zien.

De ‘grabbelbakjes’ in de gang

Initiatieven
En weet je wat fijn is? De initiatieven van kinderen van mensen die hier wonen. Iemand stuurt een pakketje op met tuinbonen, watjes, een gietertje etc, zodat we samen tuinbonen kunnen zaaien voor in de vensterbank. Een ander stuurt knutselspullen op en de vrijwilliger die hier op gezette tijden komt koken, maar dat nu niet mag, komt zelfgemaakte gehaktballen (veilig via de receptie) langsbrengen. Dat soort dingen maken de dag toch weer goed, voor ons en voor de bewoners.

Hoe kun jij helpen? Heb jij een naaste in een verpleeg- of verzorgingshuis? Informeer eens of je op afstand kunt helpen. Hebben ze iets nodig? Kun je (video)bellen met iemand die een praatje mist? Kun je een kaartje of pakketje aan iemand sturen?

Deel je je actie met #actfutureproof? Dan kunnen we de rimpeling vergroten!

Geef een reactie

nl_NLDutch