#actfutureproof

Een groot deel van Nederland zit op dit moment binnen. Kantoren zijn gesloten, de scholen zijn dicht en de horeca is niet langer open. Het moge duidelijk zijn dit de eerste dagen zijn van een enorme verandering. De kern van ons leven wordt hard geraakt. Misschien kun je niet meer naar je werk, zit je thuis, of is je baan drukker dan ooit. En niet alleen de manier waarop we met ons werk omgaan, wordt anders: ook hoe we met elkaar omgaan verandert. Op alle gebieden leven velen op dit moment in onzekerheid.

Het verschil maken
In deze omstandigheden kunnen we drie dingen doen. We kunnen zorgen dat we het zelf goed voor elkaar hebben, dat onze eigen voorraadkast gevuld is. Dat dit een bekende strategie is, bleek de afgelopen dagen wel. In de gemiddelde supermarkt waren de schappen leger dan normaal. Mensen sloegen massaal aan het hamsteren om zo goed mogelijk voor zichzelf te kunnen zorgen. Een tweede tactiek is het lijdzaam ondergaan van de omstandigheden. Je kunt je werk neerleggen, binnen blijven, en wachten tot de maatregelen opgeheven worden. Steeds meer mensen kiezen echter voor de derde strategie: actie. Hoe kun jij als persoon, en hoe kunnen wij als samenleving, het verschil maken?

Wij kiezen voor optie drie. Wij willen het verschil maken. Het verschil voor hen die eenzaam zijn. Het verschil voor hen die in de zorg keihard nodig zijn. Het verschil voor hen met een zwakke weerstand. Dit is het moment om de spelregels te herschrijven, om te bepalen hoe onze samenleving er vanaf nu uitziet. En dat doen we niet alleen: die spelregels schrijven we samen. 

Inspirerende initiatieven
Zo lanceerde de KRO-NCRV Corona Quarantaine Contact: een manier om mensen in sociale isolatie – via de telefoon – bij elkaar te brengen. Amref Flying Doctors stort zich op het trainen van zorgverleners in Kenia, zodat ook zij om kunnen gaan met het coronavirus. Vier studenten uit Amsterdam en Delft richtten gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl op. Via deze website kunnen gewone mensen zich aanmelden om anderen te helpen. Dit kan met zaken zoals boodschappen doen en oppassen, maar gaat ook om hulp in ziekenhuizen en op scholen. Coromapost is een ander mooi voorbeeld: via deze website kan iedereen een kaartje sturen naar mensen die eenzaam zijn als gevolg van het coronavirus.

Ondernemers voor ondernemers
Anderen bedenken manieren om getroffen ondernemers te helpen. Zo bieden sommige restaurants en cafés, maar ook kappers en schoonheidssalons vouchers aan die in de toekomst ingewisseld kunnen worden voor een consumptie of een behandeling. Zzp’ers steunen elkaar door diensten van elkaar af te nemen. Weer anderen hebben besloten om de omzet van hun winkel, als die wel open mag blijven, te delen met iemand die niet langer inkomsten heeft.

Actie(s)!
We zien allerlei mooie initiatieven om ons heen. En ook wij kiezen voor actie. Zo gaan we bloemen sturen naar mensen die het kunnen gebruiken. Niet alleen als blijk van waardering of hart onder de riem; we ondersteunen er ook lokale bloemenwinkels mee.

Er staan nog meer acties klaar. De initiatieven die we om ons heen zien en die we zelf ontwikkelen, zetten we op onze website en delen we op social media. En we dagen jou uit om mee te doen. Want met elk steentje in het water, vergroot je het effect. Draag jij jouw steentje bij? Laat het ons weten door jouw bijdrage te delen met de hashtag #actfutureproof.

We verzamelen ook de gezichten bij acties. Er komen er steeds meer bij. Laat je inspireren!

4 gedachten over “#actfutureproof”

Geef een reactie

nl_NLDutch