Nemen robots de sport over?

Arianne van de Loosdrecht

Vorige week deed ik mee aan een van de grootste oceaanraces ter wereld, van Sydney naar Hobart, Tasmanië. Puur één met de natuur, zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Ook hier heeft AI zijn intrede gedaan en bepaalt de computer een groot deel van het spelletje.

Wij hebben aan boord navigatiesoftware die onze route bepaalt. De navigator zit tegenwoordig achter zijn computer, haalt midden op zee weer- en omgevingsdata op en bekijkt de route die de software heeft bedacht. De papieren kaarten zijn veilig opgeborgen. Ergens is het jammer, maar tegelijk weet ik als sporter dat je continu beter wilt worden. En robots kunnen sommige dingen nu eenmaal beter dan mensen. De grenzen opzoeken van wat technologisch toegestaan is, hoort tegenwoordig dan ook zeker bij de sport.

Je coach om je pols

De robot die de meeste invloed heeft op mij, en ik denk ook op de grootste groep mensen, is de smartwatch. Een coach is niet meer nodig. Mijn smartwatch vertelt mij niet alleen wat mijn hartslag is en hoeveel stappen ik heb gelopen, hij vertelt mij ook wat de aanbevolen rusttijd is na een hardloopsessie en hoeveel calorieën ik heb verbrand. Dat is denk ik een van de betere ontwikkelingen. Mijn echte coach hoeft hier geen tijd meer aan te besteden en kan zich richten op zaken die mijn smartwatch (nog) niet kan, zoals mijn houding tijdens het deadliften controleren.

Sport of spel?

Is het spelen van videogames een sport? E-sports worden steeds vaker zo gezien en groeien hard. Enorm hard. Het platform om deze e-sports te bekijken (Twitch), is momenteel groter dan YouTube. Gamers hebben miljoenen betalende volgers. Bij de Fortnite World Cup was er een totaal prijzengeld van maar liefst 30 miljoen dollar. Ik zie mezelf niet zo snel een e-sport beoefenen, maar ik vind het erg gaaf om zoveel mensen enthousiast te zien over ‘hun sport’.

Sport is emotie!

Compleet gerobotiseerde sportevenementen zijn er ook al. Bij de RoboCup strijdt een aantal vooraanstaande universiteiten jaarlijks tegen elkaar tijdens een voetbalevenement. De voetballers zijn robots. In het filmpje zie je hoe zo’n evenement eraan toe gaat. Winnen van de E’tjes zullen de robots waarschijnlijk nog niet en het ziet er ook nog niet erg soepel uit, maar de RoboCup is een goede ontwikkeling om onderzoek naar robots te promoten. Als echte sport is het alleen (nog) wat minder interessant.

Robocup 2019

Technologie speelt al een belangrijke en interessante rol in de sport, maar uiteindelijk gaat sport nog steeds om entertainment, om emotie; de tranen in de ogen van Dafne Schippers vanwege haar blessure bij het WK, heel Nederland dat meestresst terwijl Ajax in de laatste minuut van de halve finale in de Champions League wordt uitgeschakeld. Dát is voor mij sport.

Arianne van de Loosdrecht is analist bij ftrprf en schreef dit artikel voor het thema Robotisering

Geef een reactie

nl_NLDutch