Hey Google, ik moét wel commanderen!

Anne Clerx

Hey Google, speel muziek”, “Hey Google, wat voor weer wordt het?”, “Hey Google, zet een timer voor vijf minuten.” Sinds ik een Google Home heb, gaat een groot deel van mijn gesprekken zo. Google is mijn beste vriend als het gaat om muziek afspelen, vragen hoe laat het is of het nieuws luisteren. En ik ben niet de enige. In mei 2019 had al een half miljoen Nederlanders een slimme luidspreker, zoals de Google Home.[1] In de Verenigde Staten heeft zelfs één op de drie huishoudens er eentje. De meest gebruikte functie is het afspelen van muziek, gevolgd door het beantwoorden van vragen (“Hey Google, hoe hoog is de Mount Everest?”), het vertellen van het weerbericht en het zetten van een wekker.[2]

Heb je nu echt een Google Home nodig om deze taken voor je uit te voeren? Ik geloof van niet. Een wekker is zo gezet (op je telefoon) en voor de tijd kun je gewoon naar de klok kijken. Toch went het snel. Zodra je thuis alles kan vragen aan Google, ga je er vanuit dat dit altijd en overal kan. Zo stond ik op het punt om aan de radio in de auto te vragen: “Hey Google, hoe heet dit nummer?”

Kletsen met Google

De aantrekkingskracht van het apparaat is groot. Mensen die bij mij thuis komen, praten vaak graag even met Google. Of, in de woorden van mijn buurjongetje van zeven: “Hey Google, vertel een mop. Hey Google, vertel nog een mop. Hey Google, vertel nog een mop.”

Toen er Engelse vrienden over de vloer kwamen, voegden we de Engelse taal toe. Het gevolg: Google snapte niet in welke taal je sprak, praatte in een willekeurige taal terug, en wist vervolgens niet of hij nu het weerbericht, de tijd of het nieuws moest vertellen. De eerste drie keer gegarandeerd lol, de vierde keer gooide ik de Engelse taal er weer af. Ik wil immers gewoon dat Google mijn muziek afspeelt.

“Wat praat je boos”

Ik stelde al mijn vragen aan Google best netjes, dacht ik. Tot een vriendin zei: “Wat praat jij altijd boos tegen hem.” Ik ging erop letten, en inderdaad: Google luistert het best naar een lage stem zonder te veel intonatie of overbodige woorden. Oftewel, een bozige stem die commando’s geeft. Met een normale stem is Google’s antwoord al snel: “Sorry, ik begrijp het niet.”

Dat zinnetje komt bovendien ook weleens door een normaal gesprek met vrienden heen. De Google Assistent verstaat zo nu en dan “Hey Google” of “Oke Google”, terwijl je iets anders zegt. Dit zijn zogeheten false positives: Google denkt dat hij zijn commando herkent, terwijl dit niet het geval is.[3] Zodra dit gebeurt, realiseer je je weer even dat je een meeluisterende robot in je woonkamer hebt staan. Dit lijkt me voor veel mensen een goede reden om geen spraakassistent aan te schaffen. Het idee dat iemand met je mee kan luisteren – al is het een robot – kan beangstigend zijn. In juli 2019 kwam bovendien in het nieuws dat sommige gesprekken met de Google Home achteraf door werknemers beluisterd worden om de functionaliteit te verbeteren. Dit gaat in sommige gevallen ook om fragmenten die per ongeluk opgenomen zijn, als gevolg van die false positives.[4] Hoewel ik het persoonlijk in de meeste gevallen niet zo erg vindt dat Google meeluistert, heb ik het opnemen van gesprekken inmiddels toch maar uitgeschakeld.[5] Om mijn Google Home uit mijn woonkamer te zetten vond ik een stap te ver gaan. Het gemak van een timer zetten en muziek afspelen went snel.

Google en ik zijn dus nog niet op het punt dat we een goed gesprek kunnen voeren. Ik praat met een boze stem, waarop Google soms antwoordt dat hij mij niet begrijpt. Wat hij wel heel goed kan? De toekomst voorspellen. Het proberen waard: “Hey Google, kijk in je glazen bol.”

Anne Clerx is analist bij ftrprf. Zij schreef dit artikel op persoonlijke titel voor het thema Robotisering


[1] https://www.emerce.nl/nieuws/half-miljoen-nederlandse-huishoudens-hebben-slimme-luidspreker

[2] https://numrush.nl/waar-gebruiken-mensen-hun-smart-speakers-het-meest-voor/

[3] https://androidworld.be/tips/google-niet-meeluistert-naar-je-gesprekken/

[4] https://nos.nl/artikel/2292889-google-medewerkers-luisteren-nederlandse-gesprekken-mee.html

[5] https://androidworld.be/tips/google-niet-meeluistert-naar-je-gesprekken/

Geef een reactie