Een decennium vol robotica

ZoëTuithof

Het woord ‘robot’ verscheen voor het eerst in het stuk ‘Rossum’s Universal Robots’ van Karel Capek in 1921.[1] ‘Robot’ is afgeleid van het Tsjechische ‘robota’, wat dwangarbeid betekent. De robots in Capeks stuk zagen eruit als mensen, maar waren veel efficiënter en moordlustiger dan hun menselijke tegenspelers. Hiermee legde Capek de basis voor de niet-te-vertrouwen machine, een tendens die in 2020 nog steeds voelbaar is.

De definitie van ‘robot’

Zowel de fictionele als de ‘echte’ definitie van ‘robot’ is ongrijpbaar, variabel en contextafhankelijk. Over het algemeen heeft de real-life robot als beschrijving: een intelligente en fysieke machine die autonoom taken kan uitvoeren, en die zijn/haar omgeving kan aanvoelen en zich daaraan kan aanpassen.[2] In dit artikel kijken we terug op een decennium aan robotica en doen we een greep uit de ontwikkelingen.

2013: Atlas en Diego-San

In 2013 ontwikkelt Boston Dynamics de humanoïde robot ‘Atlas’ voor de Darpa Robotics Challenge. In dat jaar en het jaar van de finale (2015) is de robot nog niet geheel in staat om basistaken uit te voeren. Toch is Boston Dynamics er na de finale verder mee aan de slag gegaan en kan Atlas inmiddels backflips doen. Misschien niet een basistaak, maar wel een grote robotische ontwikkeling.

Diego-San is een oversized robotbaby waarvan het hoofd is gebouwd door Hanson Robotics. Zijn robotische skelet werd ontwikkeld door Kokoro Company. Baby Diego-San helpt onderzoekers om de ontwikkeling van het kind te begrijpen, zowel fysiek als mentaal.[3]

2014: Cheetah, Pepper en nieuwslezers

In 2014 jaar presenteert het Massachusetts Institute of Technology (MIT) voor het eerst haar vierpotige robot genaamd Cheetah. Deze katachtige robot kan in dat jaar al rennend over obstakels springen. Gedurende de jaren wordt Cheetah doorontwikkeld; in 2018 kan hij zelfs traplopen.[4]

In het ‘geboortejaar’ van Cheetah ontwikkelt Softbank Pepper, en semi-humanoïde robot, die kan rondlopen (-rollen), gebaren kan maken en op zijn buik een tablet heeft. Het is een sociale robot die voor gezelschap kan zorgen en basale gesprekken kan voeren. Meer informatie over Pepper is te vinden in het artikel over Zorgrobots  op onze website.

Tijdens de expositie ‘Android: What is Human?’ in Tokio onthult professor Hiroshi Ishiguro van de Osaka Universiteit een stel robotnieuwslezers. Het koppel bestaat uit een meisje, Kodomoroid (komodo betekent ‘kind’), en een vrouw, Otonaroid (otona betekent ‘volwassene’). De robotnieuwslezers kunnen – zoals verwacht – het nieuws lezen, maar ook met mensen communiceren en tweets voorlezen met verschillende stemmen.[5]

2015: Hitchbot

In 2015 lift Hitchbot door Nederland en Duitsland. Daarna vervolgt hij zijn weg door Canada. De liftende robot is een social experiment; hij is aangewezen op de liefdadigheid en ‘medemenselijkheid’ van mensen die hem van een lift kunnen geven. Helaas komt de robot tragisch aan zijn eind als hij tijdens het liften door mensen wordt gesloopt.[6]

2016: SpotMini en Sophia

In 2016 opnieuw een lancering door Boston Dynamics, ditmaal met ‘SpotMini’, een robot op vier poten die objecten kan oppakken en hanteren.[7] SpotMini is voorzien van dieptecamera’s, stereocamera’s en positiesensoren in zijn ledematen. Daarmee kan hij onder andere – galant als hij is – een deur openhouden voor een andere SpotMini. Er verschijnt een filmpje met een man de SpotMini met een hockeystick probeert weg te jagen.[8] Of dit hem lukt, zie je in het onderstaande filmpje.

Is SpotMini van zijn missie af te krijgen?

Op SXSW 2016 (South by Southwest, een festival dat jaarlijks plaatsvindt in Houston, Texas) debuteert Sophia als een ware robot-celebrity. Ze is extreem (en misschien angstwekkend) menselijk gebouwd en leert in 2018 lopen. Sophia werd gecreëerd door Hanson Robotics in Hong Kong. Ze heeft meer dan 60 menselijke gezichtsuitdrukkingen en kan geïnterviewd worden.[9]

2017: ‘’The year robots really, truly arrived’’

Wired beschrijft 2017 als het jaar waarin robots echt hun entree maken.[10] In dit jaar zijn robots echt aanwezig in publieke ruimten, en niet meer alleen in fabrieken. Ze worden onderdeel van de ‘echte wereld.’ In San Francisco haalt een robot genaamd Marble maaltijden af en brengt ze tot aan de voordeur van de klant. Ook laat Sony de in 2006 van de markt gehaalde robothond Aibo herleven en zien we MiRo arriveren, een soort combinatie van een konijn, hond en koe. MiRo is ontworpen als onderdeel van een veilige ‘smart home’ voor kwetsbare ouderen.

Verder is 2017 het jaar van Kuri, een robot die menig science-fictionhart sneller doet kloppen. Kuri is een creatie van Mayfield Robotics in Silicon Valley. De robot is gemaakt om door je huis te rollen, te reageren op jouw stemgeluid en zelfs je feestjes te filmen.[11]

2018: Monarch, Cheetah en Sophia vorderen

Een grote robotische ontwikkeling in de chirurgie is Monarch, een systeem waarmee de chirurg een flexibele robot-endoscoop door de longen kan sturen met behulp van een gamecontroller. In 2018 krijgt het Monarch-systeem ‘FDA Clearance’, wat betekent dat het is goedgekeurd om als product/apparaat te worden gebruikt in de medische wereld.[12]

In datzelfde jaar maken zowel Cheetah als Sophia grote ontwikkelingen door. Zoals eerder genoemd, leert Cheetah traplopen en zet Sophia haar eerste robotstapjes.

2019: Lovot

Lovot wordt aan het begin van 2019 geïntroduceerd als een robot die eenzaamheid moet tegengaan. Qua uiterlijk lijkt Lovot op een kruising tussen een pinguïn en een zeehond. De sociale robot reageert op aanraking en knuffels en is ervoor gemaakt om gezelschap te bieden.[13]

Tijdlijn robotisering 2010-2020 (klik om te vergroten)

2020 en de toekomst: ?

We zijn benieuwd naar wat de robotica en haar razendsnelle ontwikkelingen ons in de (nabije) toekomst gaan brengen. Robots zullen steeds meer zelflerend moeten en gaan worden om zichzelf te kunnen ontwikkelen tot efficiënt onderdeel van ons dagelijks leven. Omdat robots daar zo in geïntegreerd worden, zal onze houding tegenover hen een belangrijke factor zijn in hun ontwikkeling en implementatie. In het komende decennium zullen robots sterker, slimmer en praktischer worden. Daarom moeten we nu al gaan bedenken welke keuzes we maken ten aanzien van de rol die robots in ons dagelijks leven zullen spelen en hoe we met hen zullen samenleven.[14]

Zoë Tuithof is analist bij ftrprf en schreef dit artikel voor het thema Robotisering


[1] https://www.wired.com/story/wired-guide-to-robots/

[2] https://www.wired.com/story/wired-guide-to-robots/

[3] https://www.cnet.com/news/the-most-horrifying-robot-baby-youll-ever-meet/

[4]https://www.cnet.com/news/robots-have-jumped-run-and-rolled-a-long-way-in-the-last-10-years/

[5]https://www.cnet.com/news/worlds-first-android-newscasters-unveiled-in-japan/

[6]https://www.cnet.com/news/robots-have-jumped-run-and-rolled-a-long-way-in-the-last-10-years/

[7] https://robots.nu/nl/robot/spotmini

[8] https://www.youtube.com/watch?v=W1LWMk7JB80

[9]https://www.cnet.com/news/robots-have-jumped-run-and-rolled-a-long-way-in-the-last-10-years/

[10] https://www.wired.com/story/wired-guide-to-robots/

[11] https://www.wired.com/story/the-genesis-of-kuri/ 

[12]https://www.cnet.com/news/robots-have-jumped-run-and-rolled-a-long-way-in-the-last-10-years/

[13]https://www.cnet.com/news/robots-have-jumped-run-and-rolled-a-long-way-in-the-last-10-years/

[14]https://www.cnet.com/news/robots-have-jumped-run-and-rolled-a-long-way-in-the-last-10-years/


Geef een reactie

nl_NLDutch