De zin van het leven is…

Cato Hemels

Veel mensen in Nederland voelen zich druk. En na weer een dag rennen en vliegen, stellen ze zichzelf ineens vragen als: waar doe ik het allemaal voor? Is dit het nu? Wat heeft het allemaal voor zin? Lastige vragen, die iedereen anders invult, afhankelijk van waar iemand in gelooft. Als individuen hebben we verschillende overtuigingen en hechten we waarde aan andere dingen. Deze set overtuigingen kun je samenvatten als je identiteit. En je identiteit bepaalt in zekere mate hoe je tegen zingevingsvragen aan kijkt.

Een religie kun je zien als zo’n set overtuigingen die je identiteit vormgeven. Stel bijvoorbeeld dat je gelooft in het Christendom, dan zie je jezelf waarschijnlijk als Christen. De overtuigingen die bij het Christendom horen, kunnen je een antwoord bieden op zingevingsvragen. Op de vraag wat de zin van het leven is, antwoordt het Christendom bijvoorbeeld: ‘De zin van het leven is om God lief te hebben en Hem te ontdekken in jezelf en in je naasten’. Het volgende filmpje laat op een leuke manier zien hoe verschillende religies en filosofen denken over de zin van het leven:

Hoe je naar jezelf kijkt – en waar je in gelooft – wordt ook gevormd door je relaties met anderen mensen. Zie je jezelf bijvoorbeeld als ouder van een kind, als iemands beste vriend of als werkgever? Dan kan dit antwoord geven op je zingevingsvragen. Daarnaast vervult contact met naasten de behoefte om erbij te horen (‘the need to belong’). De behoefte aan verbondenheid is een cruciaal element in het welzijn van mensen en staat op de derde plaats in Maslow’s behoeftepiramide, na eten, drinken en veiligheid. 

In individualistische culturen, zoals de onze, is het gebruikelijk om jezelf te zien als een som van eigenschappen, interesses en kwaliteiten. Je identificeert jezelf bijvoorbeeld als hockeyer, influencer, veganist of fan van een artiest. Ook deze visie op je eigen identiteit kan antwoord geven op zingevingsvragen die voor jou spelen. Zo kan de wekelijkse sporttraining voor jou een reden zijn om ’s ochtends je bed uit te komen. Een pakkend voorbeeld van een YouTuber die zijn identiteit drie maanden lang compleet op zijn kop zet en wat dit met hem doet, zie je hier: 

Er zijn natuurlijk nog vele andere factoren die je identiteit vormen en vele manieren waarop je naar jezelf kunt kijken. En uiteindelijk is iedereen uniek. Het maakt niet uit hoe jij jezelf identificeert, het enige belangrijke is dat de inrichting van je leven overeenkomt met je identiteit. Dat wil zeggen, doe wat je belangrijk vindt, waar je gelukkig van wordt en waar je goed in bent. Dat creëert namelijk motivatie, productiviteit, zelfvertrouwen, het gevoel van succes én het gevoel dat het leven zin heeft. Dit zie je ook terug in de piramide van Maslow. 

Er is geen eenduidig, evident of kant-en-klaar antwoord op de vraag wat de zin van het leven is. Als je het leuk vindt om meer antwoorden op deze raadselachtige vraag te lezen, dan is het project van Fokke Obbema een absolute aanrader. Obbema sprak veertig mensen met dezelfde vraag als aanleiding. In zekere zin kun je zeggen dat die gesprekken Obbema zin in het leven gaven. Misschien kun je vandaag even de tijd nemen om met iemand in gesprek te gaan?

Cato Hemels is analist bij ftrprf en schreef dit artikel voor het thema Zingeving

Geef een reactie

nl_NLDutch