Gaan spiritualiteit en gezondheid hand in hand?

Héctor Cruz Rico

George L. Engel ontwikkelde in 1977 het biopsychosociale model. Dit model verbeeldt een moderne, humanistische en holistische kijk op de gezondheid van de mens. Engel stelt dat artsen aandacht moeten besteden aan zowel het biologische aspect als de psychologische en sociale aspecten van een ziekte. Dit om het lijden van patiënten beter te begrijpen en de ziekte draaglijker te maken.

In dit artikel maak je kennis met enkele onderzoeken die het gelijk van het biopsychosociale model en zijn aanhangers lijken te bewijzen.

Vitaliteit en zelfkennis

Wetenschappers die zich met spiritualiteit bezighouden, vinden dat het biopsychosociale model moet worden uitgebreid met het ‘spirituele aspect’. Zij zijn ervan overtuigd dat spiritualiteit en welzijn hand in hand kunnen en moeten gaan. Dit zou een opmerkelijke verandering betekenen voor de concepten gezondheid, ziekte, behandelingen en genezing. 

Technieken zoals meditatie, kabbalah, Tai Chi of yoga, het luisteren naar bepaalde muziek of contact maken met de natuur stimuleren de vitaliteit. Ze helpen ook bij het verbeteren van de gezondheid, omdat ze leiden tot zelfkennis en verbetering van de zelfzorg van patiënten. Het voordeel is dat ze minimale fysieke en emotionele risico’s hebben en gemakkelijk te leren zijn.

Spiritualiteit en gezondheid

Recent onderzoek van de Salisbury University toont inderdaad aan dat technieken om de verbinding tussen lichaam en geest te activeren, belangrijk zijn voor de gezondheid en het versnellen van genezingsprocessen. En het gaat nog verder. Wetenschappers van de Universiteit van Guanajuato in Mexico hebben namelijk aangetoond dat het bevorderen van spiritualiteit patiënten met kanker helpt bij angstige momenten en tegen stress rond de chemotherapie en bestraling. Ook ervaren deze patiënten minder symptomen van depressie. 

Uit een ander onderzoek van Duke University Medical Center en Adventis University in Sao Paulo blijkt dat het verrijken van spiritualiteit door meditatie, ademhalings- en visualisatieoefeningen stress en depressie kan voorkomen of verminderen en de weerstand kan versterken. 

Ook op het werk is aandacht voor spirituele technieken een aanrader. Resultaten van een onderzoek door de Chicago School of Professional Psychology, nog dit jaar uitgevoerd, bewijst dat deze technieken een positieve invloed hebben op werkprestaties en stress kunnen tegengaan. Spirituele mensen hebben bewezen minder kans op een burnout.

Positie

Het lijkt erop dat wie een holistische en spirituele benadering heeft, daarmee zijn of haar welzijn kan vergroten. Dat kan op het werk of bij ziekte. Door spiritualiteit praktisch toe te passen, kun je eventuele weerstand die mensen hebben tegen ‘het zweverige’ wegnemen en de weg vrijmaken voor de voordelen. En daar kan iedereen baat bij hebben.

Héctor Cruz Rico is analist bij ftrprf en schreef dit artikel voor het thema Zingeving & Spiritualiteit

Bronnen

  • Agarwal, V. (2018). The provider’s body in the therapeutic relationship: how complementary and meditation techniques for stressalternative medicine providers describe their work as healers. Health communication, 0, 1, 1-9. 
  • Garcia Franco, A.L. & Ortiz Coronado, E.L. (2019) Spirituality, quality of life, and symptoms of anxiety and depression in women with cancer. Enseñanza e Investigación en Psicología, 1, 1, 1, 1-7.
  • Lueck, J.L. (2019). The Experience of Spirituality and Burnout: A Phenomenological Study of Full-Time Employees in the United States. The Chicago School of Professional Psychology. Chicago: ProQuest Dissertations Publishing.
  • Saad, M., de Medeiros R. & Mosini A. C. (2017). Are We Ready for a True Biopsychosocial–Spiritual Model? The Many Meanings of “Spiritual”. Medicines, 7, 79, 1-6.
  • Weaver, A.J., Pargament, K.I., Flannelly, K.J. & Oppenheimer J.E. (2006). Trends in the Scientific Study of Religion, Spirituality, and Health: 1965–2000. Journal of Religion and Health, 45, 2, 208-214.

Clip over verpleegkundige en spiritualiteit (muziek)

https://news.emory.edu/stories/2017/08/hspub_healing_body_and_spirit_with_music/campus.html

Interview  met een vrouw met psychose

Geef een reactie

nl_NLDutch