Millennials zijn narcistische, luie, disloyale avocado-eters. Toch?

Anne Clerx

Samen met de meeste mensen waar ik mee omga ben ik deel van Generatie Y. Als er voor één groep veel stereotypen en vooroordelen te vinden zijn, is het deze generatie: ook wel de millennials genoemd. Buzzfeed[1] zette ze al eens op een rijtje: we zijn narcistisch en daarom continu op zoek naar likes en volgers. We kunnen dan ook geen dag zonder onze telefoon. Bovendien wonen we allemaal nog bij onze ouders en zijn we lui en ongeduldig. Ook zijn we disloyaal en eten we vooral avocado’s.

Doordat millennials er een andere levensstijl op nahouden dan eerdere generaties, worden we er bovendien van beschuldigd om industrieën om zeep te helpen. Zo kopte The Independent in oktober 2018: “18 industries which are being killed by millennials”[2]. Volgens de krant drinken we minder bier, eten we minder mayonaise en yoghurt en geven we minder geld uit aan motoren, servetten en wasverzachter. Bovendien gaan we minder op vakantie en kopen we geen huizen.[3] De conclusie: al deze industrieën gaan ten onder door de voorkeuren van millennials.

Het is tijd om – met behulp van persoonlijke ervaringen en wetenschappelijk onderzoek – de vooroordelen te testen.

We zijn harde werkers

Onderzoek van Google wijst uit dat millennials niet narcistischer zijn dan andere generaties.[4] Uit onderzoek onder 1.000 millennials blijkt dat millennials 5,7 uur per dag op hun telefoon zitten. Dit klinkt veel, maar ook babyboomers brengen vijf uur per dag achter hun telefoon door.[5] Millennials zijn bovendien niet lui, zo blijkt uit onderzoeken van Monsterboard[6] en Gallup.[7] We werken keihard en zijn ambitieus, maar wel op een andere manier dan voorgaande generaties. We willen werken voor een bedrijf dat bij onze waarden past. We willen een verschil maken.[8]  Onder mijn medestudenten zie ik dan ook vooral harde werkers. Een fulltime studie combineren ze niet alleen met commissies en stages, maar ook met een studentenbaan, soms zelfs meerdere tegelijk.

We zijn ongeduldig en disloyaal

Michelle Petrazzulo, HR-expert, concludeert in haar boek dat millennials inderdaad ongeduldig en disloyaal zijn. Dit is echter niet zonder reden: Generatie Y krijgt minder snel een vast contract dan eerdere generaties. Daardoor wordt er minder in hen geïnvesteerd. Het gevolg is dat millennials er eerder voor kiezen om van baan te switchen als de kans zich voordoet.[9]

We hebben een studieschuld

Nog een van de vooroordelen lijkt waar te zijn: steeds meer millennials wonen nog bij hun ouders[10] [11] [12] en kopen daardoor minder huizen. Dit ligt echter niet aan luiheid of gebrek aan ambitie onder Generatie Y. Volgens Forbes zijn er twee belangrijke oorzaken: de torenhoge studieschulden en de huizenprijzen die de pan uitrijzen.[13] Ook in mijn omgeving zie ik dat op kamers gaan tijdens de studie niet vanzelfsprekend is. De huur is immers niet op te brengen met een studentenbaantje, en niet iedereen wil zich een studieschuld op de hals halen door te lenen. Dat brengt immers het volgende probleem met zich mee: hoe hoger de studieschuld, hoe lastiger het is om na je studie een hypotheek te krijgen. Heb je €20.000 studieschuld? Dan kun je voor zo’n €25.000 minder een hypotheek krijgen.[14] De gemiddelde studieschuld in Nederland is €13.700. Dat maakt dus nogal een verschil. Bovendien blijven zowel de gemiddelde studieschuld als het aantal studenten met een schuld nog altijd stijgen.[15] Ook dit zie ik om mij heen. Een vriendin durft niet langer op de website van DUO te kijken; de hoogte van haar studieschuld wil ze inmiddels liever niet meer weten.

We eten avocado’s – maar minder dan ouderen

We moeten het alleen nog even hebben over die avocado’s. De Volkskrant kopte in juli 2019: “Millennials: generatie ‘screwed’ of kansrijke avocadogeneratie?” The Perspective schreef in 2019: “Is avocado toast ruining millennials?”[16] In Australië adviseerde een miljonair millennials zelfs om hun geld te besteden aan het kopen van huizen in plaats van aan – jawel – avocado’s.[17] Het vooroordeel is zo bekend dat The Huffington Post en YouGov er een studie aan wijdden. De uitkomst? Oudere generaties houden meer van avocado’s dan millennials.[18]

Benieuwd of jij voldoet aan het stereotype millennial? Doe de Buzzfeedtest hier: https://www.buzzfeed.com/stephenlaconte/stereotypical-millennial-quiz Waarschuwing: de hoogste score onder mijn millennialvrienden was slechts 56%. En dat terwijl we 24/7 aan onze telefoon vastgeplakt zitten.

Anne Clerx is analist bij ftrprf. Zij schreef dit artikel op persoonlijke titel voor het thema Generaties


[1] https://www.buzzfeed.com/stephenlaconte/millennial-stereotypes-true
[2] https://www.independent.co.uk/life-style/millennials-industry-casual-dining-weddings-beer-razors-golf-motorcycles-fabric-softener-a8574281.html
[3] https://www.marketwatch.com/story/here-are-all-of-the-things-millennials-have-been-accused-of-killing-2017-05-22
[4] https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/29/de-vier-grootste-mythes-over-millennials-2843767-a1504032
[5] https://www.provisionliving.com/news/smartphone-screen-time-baby-boomers-and-millennials
[6] http://www.monsterboardblog.nl/millennials-werven/
[7] https://www.gallup.com/workplace/236438/millennials-jobs-development-opportunities.aspx
[8] https://www.bedrock.nl/millennials-verwend-lui/
[9] https://www.greengenius.nl/er-is-echt-he-le-maal-niets-mis-millenials/
[10] https://tpo.nl/2018/11/17/europese-millennials-blijven-massaal-thuiswonen-tot-hun-dertigste/#
[11] https://www.washingtontimes.com/news/2019/jun/28/35-of-millennials-still-live-at-home-survey-finds/
[12] https://www.cbsnews.com/news/more-millennials-are-living-at-home-than-at-any-other-time-this-century/
[13] https://www.forbes.com/sites/zackfriedman/2018/06/27/millennials-student-loans-housing/
[14] https://www.rabobank.nl/particulieren/hypotheek/huis-kopen/hypotheek-met-studieschuld/
[15] https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4872631/studieschuld-cbs-leenstelsel-jongeren-geld
[16] https://www.theperspective.com/debates/living/avocado-toast-ruining-millennials/
[17] https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/may/15/australian-millionaire-millennials-avocado-toast-house
[18] https://www.huffpost.com/entry/avocado-toast-trend-millennials_n_593585e4e4b0099e7fade8eb?guccounter=1

Geef een reactie

nl_NLDutch