OK boomer, je loopt achter met technologie … en nog meer vooroordelen

Anne Clerx

Als jij bij Generatie X hoort, dan ben jij cynisch en een echte ‘baas’. En millennials? Die zijn vooral dol op zichzelf. Het zijn voorbeelden van vooroordelen over generaties die inmiddels behoorlijk zijn vastgeroest. Maar waar komen ze vandaan? En kloppen ze wel?

Wie en wanneer

Als we het jaar 2017 nemen, dan zien we de volgende verdeling van de genoemde generaties over de Nederlandse samenleving.

De vooroordelen

Laten we vervolgens eens kijken naar enkele (vermeende) kenmerken per generatie.

  • De babyboomers[1] groeiden op in een land dat na de Tweede Wereldoorlog steeds welvarender werd. Deze generatie wordt ook wel de Protestgeneratie genoemd: ze volgde niet langer de regels van de vorige generatie. Ben je een babyboomer? Dan loop je achter met technologie. Op het werk hecht je veel waarde aan een formele houding.[2] Bovendien ben je aan het aftellen naar je pensioen. Je verandert niet meer mee en bent daarom steeds minder gemotiveerd om zaken te verbeteren.[3]
  • Generatie X[4] wordt ook wel de Verloren Generatie of Generatie Nix genoemd, omdat zij opgroeide in een economische crisis die leidde tot een periode van jeugdwerkeloosheid.[5] Ben je Gen X-er? Dan ben je cynisch[6] en geef je op een hiërarchische manier leiding, terwijl jongere generaties juist niet willen luisteren naar autoriteit.[7]
  • De pragmatische generatie, ook wel de Patatgeneratie genoemd[8] had als eerste een echte jongerencultuur. Hoor je bij deze generatie, dan groeide je op in welvaart en hoefde je geen strijd meer te leveren: eerdere generaties hadden al voor vrijheid gezorgd. Je werd dan ook vrij opgevoed en verviel hierdoor in passiviteit. Vandaar ook de bijnaam ‘Patatgeneratie’. Als een baan je niet bevalt, of als je elders meer kunt verdienen, vertrek je gewoon.[9]
  • Generatie Y[10], ook wel millennials of Generatie Einstein genoemd, groeide op in een wereld van terreur en milieuproblemen, maar ook van economische en technologische vooruitgang. Als je bij Generatie Y hoort, en jezelf dus een millennial kunt noemen, ben je zelfverheerlijkend, arrogant, narcistisch[11], ongeduldig en niet loyaal. Bovendien ben je te druk met je imago op social media. Je wilt net zo’n leuk leven te hebben als anderen.[12]
  • Generatie Z wordt ook wel digital natives genoemd, omdat deze lichting opgroeide met technologie. Internet is voor deze generatie vanzelfsprekend[13]. Gen Z zet zich niet duidelijk af tegen de vorige generatie.[14] Ben je Gen Z-er? Dan breng je zoveel mogelijk tijd door op Instagram en identificeer je je met influencers.[15] Je bent zuinig en maakt je zorgen om je financiën.[16] [17] Bovendien luister je niet naar autoriteit.[18] Je kunt vijf schermen tegelijk bedienen en hebt een spanningsboog van slechts acht seconden.[19] Bovendien spendeer je zo’n 25% van je wakkere tijd achter een scherm, terwijl dit nadelig is voor psyche en gezondheid.

De vooroordelen ontkracht

Op dit moment staan de vijf generaties naast elkaar op de werkvloer. Als we de vooroordelen moeten geloven, kan dit voor problemen zorgen. Maar is dat in de praktijk ook zo? Tijd om de vooroordelen te ontkrachten.

Het blijkt namelijk wel mee te vallen met de technologische achterstand van babyboomers.

Vele van hen hebben inmiddels een smartphone.[20] Waar Generatie Z ook wel digital natives genoemd wordt, zijn babyboomers digital immigrants. Zij hebben pas later in hun leven digitale vaardigheden geleerd. Ze staan echter wel open voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo is 21% van de LinkedIn-gebruikers ouder dan 65.[21] Bovendien zijn babyboomers, samen met Generatie X, de meest bevlogen werknemers.[22] Ze weten dan ook ontzettend veel van hun vak[23] en zijn loyaal naar hun werkgever.[24] Het uitzicht op pensioen gaat duidelijk niet ten koste van motivatie. Sommige babyboomers blijven dan ook aan de slag als mentor of coach voor jongere generaties.[25]

Generatie X zou passief en cynisch zijn. Ook dit kunnen we ontkrachten. Op cynisme scoort generatie X lager dan zowel babyboomers als de pragmatische generatie. Gen X-ers floreren bij het verbinden van verschillende mensen en groepen. [26] Ze zijn gedreven en willen vooruitgang boeken.[27] Met de vermeende passiviteit lijkt het dus ook wel mee te vallen.

Hoewel Millennials regelmatig gezien worden als zelfverheerlijkend, arrogant, narcistisch, of eeuwig kind, is het juist een ambitieuze en goed presterende generatie.[28] Doordat veel millennials tijdens de crisis de arbeidsmarkt op kwamen, moesten zij vechten voor een baan. Vaste contracten waren namelijk schaars en salarissen laag.[29] Millennials zijn daardoor gedreven en competitief en worden soms als ongeduldig en niet loyaal gezien. [30] Ze vinden het belangrijk om passie voor het werk te hebben.[31] Als ze hart voor de zaak hebben, zijn ze bereid om hard te werken. Ook hechten ze waarde aan flexibiliteit en willen ze zich graag blijven ontwikkelen[32]. Ze worden dan ook graag gecoacht of geïnspireerd door anderen.[33]

Generatie Y vindt werk wel belangrijk, maar ziet het niet als een garantie voor geluk.[34] Ze hechten dan ook meer waarde aan ontwikkeling en voldoening in het werk dan aan geld.[35] Met dat narcisme blijkt het ook wel mee te vallen. Millennials hebben juist een bredere blik op de wereld.[36]

Generatie Z brengt veel tijd door met hun smartphone, internet en social media, maar is net zo gelukkig als vorige generaties.[37] Ze brengen online veel tijd door met hun vrienden.[38] Generatie Z is bovendien braver dan eerdere generaties: doordat ze meer op hun smartphone zitten, hangen ze minder op straat. Ook kunnen ouders op ieder moment controleren waar hun kinderen zijn en zorgen apps als Magister ervoor dat spijbelen vrijwel onmogelijk is.[39] Gen Z-ers lijken niet naar autoriteit te luisteren; zij hechten veel waarde aan eigen initiatief en zijn daarom al snel zzp’er of ondernemer.[40]

Ook uit onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat het allemaal wel meevalt met de generatieverschillen op het werk. Elke generatie die nieuw is op de werkvloer vindt zichzelf uniek, en elke oudere generatie moet wennen aan nieuwkomers op het werk. Deze cyclus herhaalt zich elke tien tot vijftien jaar. Er zijn wel verschillen in ambities, maar deze worden eerder veroorzaakt door de levensfase dan door een verschil in generaties. Met andere woorden: de ambities die een millennial nu heeft, had de babyboomer ook toen hij of zij een vergelijkbare leeftijd had. Hetzelfde blijkt uit onderzoeken van onder andere KPMG, Google en IBM.[41] [42] Misschien moeten we al die vooroordelen maar eens loslaten?

Anne Clerx is analist bij ftrprf en schreef dit artikel voor het thema Generaties


[1] Geboren tussen ’45 en ’55? Dan ben je een Babyboomer
[2] Generatie Babyboom en hun kernwaarden: van leiderschap naar mentor-rol
[3] Feiten en fabels over de 4 generaties op de werkvloer
[4] Geboren in de 60’s? Dan hoor je thuis in de Verloren Generatie
[5] Generatie Y, Z en A
[6] Feiten en fabels over de 4 generaties op de werkvloer
[7] Meerdere generaties op de werkvloer? Zo laat je ze soepel samenwerken
[8] Geboren in de 70’s? Dan hoor je thuis in de Patatgeneratie
[9] Verschillende generaties: de pragmatische generatie
[10] Wij zijn Generatie Y!
[11] Generatie Y, Z en A
[12] Kenmerken van Millennials
[13] Generatie Y, Z en A
[14] Generatie Y, Z en A
[15] Generatie Z verkiest reizen boven het hebben van een huis
[16] Zo denkt Generatie Z over het kantoorleven
[17] Een generatie met studieschuld: hoe gaan ze die terugbetalen?
[18] Meerdere generaties op de werkvloer? Zo laat je ze soepel samenwerken
[19] Generation Z: de ongrijpbare generatie
[20] De verschillen in online gedrag tussen de diverse generaties
[21] De laatste babyboomers op de werkvloer gaan bijna met pensioen. Wat nu?
[22] Feiten en fabels over de 4 generaties op de werkvloer
[23] Meerdere generaties op de werkvloer? Zo laat je ze soepel samenwerken
[24] Generatie Babyboom en hun kernwaarden: van leiderschap naar mentor-rol
[25] Generatie Babyboom en hun kernwaarden: van leiderschap naar mentor-rol
[26] Meerdere generaties op de werkvloer? Zo laat je ze soepel samenwerken
[27] Generatie X en hun kernwaarden: ‘Verloren Generatie’ aan de top
[28] Generatie Y, Z en A
[29] Millennial, generatie Z of patatgeneratie? Dit betekent het voor je loopbaan
[30] Wij zijn Generatie Y!
[31] ‘Generatie Z’ gaat door, door, door
[32] Meerdere generaties op de werkvloer? Zo laat je ze soepel samenwerken
[33] Zo ga je om met millennials op de werkvloer
[34] Wij zijn Generatie Y!
[35] Millennial, generatie Z of patatgeneratie? Dit betekent het voor je loopbaan
[36] De vier grootste mythes over millennials
[37] Hebben smartphones een generatie verwoest? Nou nee
[38] Generation Z: de ongrijpbare generatie
[39] Hebben smartphones een generatie verwoest? Nou nee
[40] Generation Z: de ongrijpbare generatie
[41] De vier grootste mythes over millennials
[42] De vooroordelen over millennials, kloppen ze wel?

Geef een reactie