#Maatjegezocht (2)

Thom Lamers

Een oproep tot verandering. Dinsdag stonden we in het Financieel Dagblad, woensdag kwamen de reacties binnen. De meest voorkomende: ‘Jullie zijn één woord in de titel vergeten’. Ik moet zachtjes grinniken; een mooie bevestiging dat mensen daadwerkelijk aan het lezen zijn. Misschien zouden we vaker (bewust) fouten moeten maken. Verder zijn de reacties op onze campagne fantastisch om te lezen. Van mensen die het probleem erkennen of herkennen, tot uitgebreide verhalen over ‘toevallige’ ontmoetingen. De zichtbaarheid lijkt toegenomen.

Over zichtbaarheid gesproken, ken je dat? In de periode dat je rijles hebt, dat je ineens overal rijlesauto’s ziet? Of dat je ineens allemaal zwangere vrouwen ziet wanneer je zelf zwanger bent? Zoals dat vaak gaat met onderwerpen waar je focus op ligt, zag ik ineens het onderwerp ‘eenzaamheid’ overal voorbij komen. Van een initiatief van de achtjarige Benjamin om eenzame ouderen uit hun isolement te halen, tot een website genaamd ‘Never2BeAlone’ opgericht door de 20-jarige Demi om jongeren en jongvolwassenen met elkaar in contact te brengen.

In de trein onderweg naar huis, waarbij zeer toepasselijk het nummer ‘alone’ van Halsey door mijn oortjes galmt, denk ik na over mijn eigen invulling. 

Ik besluit om meteen een bloemetje te bestellen voor iemand die me dierbaar is, met een briefje hoe veel ik haar waardeer (en bedenk me tegelijkertijd dat ik dat te weinig zeg). Ik stuur wat appjes, met de oproep dat ik open sta voor een gesprek of een kop koffie mocht iemand daar behoefte aan hebben. ‘s Avonds bel ik mijn grootouders, die vooral verbaasd reageren en vragen of er iets aan de hand is. ‘Nee hoor, ik bel gewoon om te vragen hoe het met jullie gaat.

Ik besef me heel goed dat mijn daden het grote probleem niet gaan oplossen. Maar als iedereen nu wat meer voor elkaar open staat, zouden we een hele goede volgende stap zetten. Ik ben trots dat ik voor een bedrijf mag werken dat dit onderwerp, en nog vele andere onderwerpen, onder de aandacht mag brengen/brengt. Want samen kunnen we zoveel meer bereiken dan alleen.

Oh, en hoe het met die eenzame vriend gaat? Die heeft inmiddels een vriendin gevonden.

Thom Lamers is analist bij ftrprf. Hij schreef dit artikel op persoonlijke titel voor het thema Sociale Cohesie

Bronnen

Geef een reactie

nl_NLDutch