Goed nieuws: de meeste mensen deugen

Rutger Bregman werkte vier jaar aan zijn nieuwe boek: ‘de meeste mensen deugen’. En het komt op plek 1 binnen op de bestsellerlijst. Dan komt niet (helemaal alleen) doordat we zijn boek deze week 10 x bestelden. Het komt wel doordat het boek een fascinerend nieuw perspectief beschrijft. Het perspectief dat de meeste mensen deugen.

Om dit perspectief te delen bestelden we 10 exemplaren van het boek.

Hij schrijft niet dat mensen engelen zijn. Hij schrijft ook niet dat mensen niet in staat zijn tot verschrikkelijke dingen. Wat hij schrijft, is dat als de Twintowers in brand staan mensen elkaar niet van de trap af gooien om zo snel mogelijk zelf het gebouw uit te komen, maar elkaar voor laten. Dat als een groep van jongens per ongeluk op een onbewoond eiland terecht komen, ze elkaar niet naar het leven staan, maar juist vreedzaam samenleven. En zo schrijft hij 501 pagina’s vol met voorbeelden en bewijzen van een perspectief dat wij al jarenlang geloven, maar dat heel vaak aangevochten wordt: de mens is intrinsiek goed.

Als dat klopt (en dat doet het dus wat Rutger en ons betreft), dan heeft dat enorme consequenties. Samenleven vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen. In werk niet controleren, maar faciliteren. De brightside boven de darkside.

Wij lazen het boek in één adem uit. En willen graag deel 2. Om het draagvlak voor deel 2 te vergroten, vragen we jou: als de stelling van Rutger klopt, wat zie jij dan als grootste veranderkans? Stuur ons je antwoord (dat kan via onderstaand veld of door het te mailen aan pieter@ftrprf.com) en we zorgen ervoor dat het bij Rutger komt. Tien inspirerende perspectieven sturen we het boek toe.Nog wat bronnen op een rij:

Een mooi interview bij DWDD:

The Lord of the Flies en de werkelijkheid:

https://decorrespondent.nl/10341/wat-er-echt-gebeurt-als-kinderen-op-een-onbewoond-eiland-stranden/4131679405887-a42aa175

Een uirgebreide podcast met Rutger Bregman over het boek:

https://decorrespondent.nl/10469/de-meeste-mensen-deugen-toch/4182820974783-149c2652

Het voor de hand liggende (en best wel ordinaire, zeker als je niet eens de moeite neemt om het boek te lezen) tegengeluid:

nl_NLDutch