Pleidooi voor ongelijke behandeling

IMG_4609.jpeg

Ook wij zijn aan het uitbreiden. We schreven onlangs een artikeltje om nieuwe collega’s te werven. We scheven ‘Omdat we tot in het diepst van ons ziel geloven dat inclusie dé weg is om te gaan, heb je een voordeel als je geen blanke man van midden 50 bent met een blauw pak. Allochtoon, statushouder, mens met handicap: this is it.’ Het artikel werd enkele tienduizenden keren gelezen.

Veel mannen in pak reageerden. En ageerden dat de wet gelijke behandeling van toepassing is. Even de feiten. Van alle 228 bestuurders bij de negentig beursgenoteerde bedrijven in Nederland zijn er momenteel 13 vrouw. Mensen met een migratieachtergrond zijn met een lampje te zoeken in hogere functies. De invoering van de participatiewet maakt het mensen met een handicap moeilijker (ja, moeilijker) om te werken. So far voor de wet gelijke behandeling.

Als we geloven dat inclusie en diversiteit goed is voor ons allemaal, is het dan tijd voor wetgeving op basis van data? 23% Medewerkers met een migratie achtergrond, 50% vrouwen, 7% mensen met een handicap, enzovoort? Het lijkt tamelijk logisch. Reden om er een pagina in Het Financieele Dagblad aan te wijden.


Bronnen:
Aantal mensen met een migratieachtergrond in Nederland:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/37296ned/table?dl=107C4

Arbeidsdeelname naar migratieachtergrond:
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-arbeidsmarkt/werkenden/toelichtingen/arbeidsdeelname-naar-migratieachtergrond

Inkomen:
https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2016/47/inkomen

Effect participatiewet:
https://www.gemeente.nu/sociaal/bijstand/baankansen-arbeidsgehandicapten-gedaald-door-participatiewet/

Werkzame beroepsbevolking; arbeidsgehandicapten:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=83359ned

1812FD

nl_NLDutch